Mást mutatnak a Semmelweis Egyetem és a főváros ellenanyagszint-mérései

Az orosz Szputnik V vakcinát tartalmazó injekciós üveget mutat a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla, miután beoltották az egyetem oltópontján 2021. február 18-án

Mintegy 1200 jelentkezőnél végezték el a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatot korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkezőknél. A főváros 1760 értékelhető eredményből vonta le következtetéseit.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint náluk mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálták a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló teszttel.

Az egyetem szerint a vizsgálat az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott, vagyis a korábban negatívnak mért személyek 88 százalékának van kimutatható és elegendő szintű vírusellenes ellenanyaga.

A Szputnyiknál 100 százalékos volt az eredmény, vagyis a vizsgálatára jelentkező, orosz vakcinával oltott 120, korábbi negatív teszttel rendelkező személy mindegyikénél megfelelő ellenanyagszintet mutattak ki. az egyetem laboratóriumában.

Vakcinákra lebontva a vizsgálat eredménye:

  • a Sinopharm esetében vizsgált 881 oltott 84 százaléka mutatott pozitivitást
  • a Pfizernél a vizsgált 109 oltott 97 százaléka volt pozitív
  • a Modernánál a vizsgált 16 személy 94 százaléka volt pozitív
  • a AstraZenecával oltott 69 személy 97 százaléka volt pozitív
  • a Szputnyikkal oltott 120 jelentkezőnél mindenkinek pozitív lett az ellenanyagszint-mérése.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az egyetem mérésén a kínai vakcina szerepelt a leggyengébben a 84 százalékos eredménnyel. A 881 kínai vakcinával oltott személyből a 60 évesnél idősebbek 18 százalékánál hoztak negatív eredményt az egyetemi vizsgálatok.

A pozitív eredmények aránya alapján az egyetem orvosszakmai véleménye az, hogy a Magyarországon használt öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. Hozzáteszik ugyanakkor, továbbra is úgy gondolják, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg.

Ehhez kapcsolódóan: Merkely Béla: nem mérhető pontosan az ellenanyagszint

Más következtetésre jutottak a fővárosi mérések alapján

A főváros ingyenes antitest-szűrésének első eredményei azt mutatják, hogy a kínai vakcinával beoltott idősek közel negyedénél a védettséghez szükséges ellenanyag-szintet nem mutatta ki a vizsgálat.

A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény. A vizsgálatokat a vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium által végezték.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalára tette fel a vizsgálati eredményeket ábrázoló grafikont, amelyből az derül ki, hogy a Sinopharm kínai vakcinával oltott idősek 23,9 százalékának védettsége nem elégséges.

Korosztályos bontásban:

  • a 75-79 évesek 27,59%-a
  • a 80 év felettiek 26,25 %-a
  • a 70-74 évesek 25%-a
  • a 65-69 évesek 22%-a
  • a 60-64 évesek 20,71%-a

nem rendelkezik védettséggel. Karácsony Gergely hangsúlyozza, hogy a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, hozzáteszi ugyanakkor, hogy más vizsgálatok tapasztalataival együtt szerinte azt a vélelmet erősíti, hogy az idős korosztályból több százezren lehetnek védtelenek, miközben készülődik a járvány negyedik hulláma.