A dolgozók kérése ellenére szüntette meg Lázár János a home office-t a MÁV-nál

Lázár János

A Szabad Európa birtokába került felmérés szerint a MÁV dolgozói elégedetlenek az új iroda biztosította körülményekkel, és úgy látják, otthonról hatékonyabban tudnak dolgozni. Lázár János ennek ellenére tiltotta be a home office-t a cégnél. A tiltásról szóló e-mailt péntek délután küldték ki, hétfő reggel már mindenkinek be kellett mennie az irodába. Van, aki szerint az intézkedés bosszúálló és családellenes.

Június legvégén derült ki, hogy Lázár János betiltotta a home office-t a minisztériuma alá tartozó MÁV-nál. Július 3-án aztán minden, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) alá tartozó cégnél megszüntették az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Hozzátartozik a home office eltörlésének előzményeihez, hogy tavasszal a MÁV elhagyta régi székházát, ennek következtében a munkavállalókat három különböző helyre szórták szét. Legtöbben, mintegy hétszázan, a népligeti Magyar Telekom székházába költöztek. Ez azonban nem aratott osztatlan sikert; nem csak azért, mert a G7 számításai szerint a költözés 5,5 milliárd forintjába kerül a MÁV-nak, így csupán az irodák bérleti díja – szemben a minisztérium közlésével – havi több tíz milliós többletköltséget jelent a csoportnak.

A Szabad Európa információi szerint ugyanis a Telekom-székházba költözés után a MÁV készített egy elégedettségi felmérést a dolgozók körében. Úgy tudjuk, a május végi határidőre a dolgozók majdnem háromnegyede kitöltötte a kérdőívet, amiből az jött ki, hogy nem elégedettek a munkakörülményeikkel. Az 1-től 5-ig terjedő skálán (ahol 5 a legjobb) mindössze 2,5 pontot értek el az irodai munkavégzés körülményei (elégedettség az open office-ban történő munkavégzéssel), 2,8-ra értékelték a költözéssel kapcsolatos kommunikációt, míg a Telekom Campus felszereltsége 3,7 pontot kapott.

Volt szöveges értékelés is, ez azt írja: „Az eredmények szerint a legnagyobb nehézséget az elmélyült munkavégzés akadályozottsága jelenti.” Külön kitérnek az otthoni munkavégzésre:

„A javaslatok alapján sokan gondolják úgy, hogy a home office biztosan segíti a hatékonyabb munkavégzést, mivel az azonos időben kevesebb munkavállaló jelenléte kisebb zajt okoz és kevesebb alkalmazkodást igényel, így elmélyültebb munkavégzés valósulhat meg.”

A szöveges értékelés azzal zárul, hogy „Nagyon sok válasz érkezett a megélt nehézségekre és a javaslatokra, mely nyitott válaszok kategorizálása és kiértékelése még folyamatban van.”

Értesüléseink szerint a kérdőív kiértékelése után nem sokkal érkezett meg az az e-mail, amelyben Lázár János miniszteri határozatára hivatkozva megtiltja az otthoni munkavégzést. A home office tilalmát elrendelő levelet június 28-án, péntek délután 14:53-kor küldték ki a dolgozóknak úgy, hogy már július 1-jén, hétfő reggel be kellett mennie mindenkinek az irodába. A Szabad Európának név nélkül nyilatkozó MÁV-os szerint nemcsak bosszúálló az intézkedés, de még családellenes is, mert sokan azzal a tudattal tervezték meg a nyári szünet alatti gyerekfelügyeletet, hogy számoltak az otthoni munkavégzés lehetőségével.

A home office lehetőségének eltörlésével kapcsolatban megkerestük az elrendelő ÉKM-et is, rákérdezve többek között arra, végeztek-e felmérést az otthoni munkavégzés hatékonyságával vagy a dolgozói elégedettséggel kapcsolatban a MÁV-nál és a többi, a minisztérium alá tartozó cégnél. Kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az ÉKM közölte: „A MÁV minden dolgozója számára biztosítottak a megfelelő munkahelyi munkavégzés feltételei. A magas színvonalú, egységes követelményeknek megfelelő munkavégzés érdekében az ÉKM egyetlen munkavállalója esetében sem támogatja az otthoni munkavégzést.”

A home office betiltása egyébként megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét is. Felszólították Lázár Jánost, hogy vonja vissza a szerintük megalapozatlan intézkedést.

Ehhez kapcsolódóan: Felvesz a kormány egymilliárd euró hitelt a választások után vasúti felújításokra