Még a technika is beleszólt Trump és Musk amúgy is zavaros interjújába

Donald Trump és Elon Musk

Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfőn kétórás baráti interjúra ült le Elon Musk milliárdos vállalkozóval Musk X nevű közösségimédia-platformján. A kezdés negyven percet csúszott technikai problémák miatt.

Musk, aki már korábban támogatásáról biztosította Trumpot, egy DDoS-támadást okolt a nehézségekért, amelynek lényege, hogy túl sokan próbálnak egyszerre felkeresni egy szervert vagy egy hálózatot azért, hogy túlterheléssel akadályozzák a működését, azonban nem sikerült bizonyítania az állítását.

Trump megpróbálta a problémákat pozitív felhanggal feloldani, és gratulált Musknak, amiért ilyen sokan próbáltak csatlakozni a beszélgetéshez. Az X számlálója azt mutatta, hogy időnként 1,3 millió ember hallgatta a hosszas csevegést.

A technikai gondok felidéztek egy hasonló eseményt 2023 májusából, amikor a platform hibái miatt káoszba fulladt Florida kormányzója, Ron DeSantis indulása a republikánus elnökjelöltségért az X-en.

Annak idején Trump kigúnyolta DeSantist a saját közösségimédia-platformján, a Truth Socialön. „Az én piros gombom nagyobb, jobb, erősebb, és működik (IGAZ!) – írta, hozzátéve: – A tiéd viszont nem.”

A hétfői esemény előtt Musk közölte: „A beszélgetés előtt, ma este és holnap csinálok néhány terhelési tesztet.” Az X nem válaszolt az állítólagos kibertámadás részleteit vagy bizonyítékait firtató kérésekre.

Elon Musk és Donald Trump együtt migránsozott az X-en

Trump és Musk többször kölcsönösen megdicsérte egymást. A Tesla vezére Trump bátorságát méltatta a múlt havi merényletkísérlet során, míg Trump ahhoz gratulált Musknak, hogy nem habozott elbocsátani a jobb munkakörülményeket követelő alkalmazottait.

„Te vagy a legnagyobb vágógép – mondta. – Figyelem, amit csinálsz. Besétálsz, és csak annyit mondasz: Ki akartok lépni? Sztrájkba kezdenek – nem fogom említeni a cég nevét –, de sztrájkolnak. Erre azt mondod: Rendben van, mindannyian ki vagytok rúgva.”

Musk, a világ leggazdagabb embere röviddel a merényletkísérlet után jelentette be, hogy támogatja Trumpot, annak ellenére, hogy a republikánusok ellenzik az olyan elektromosautó-gyártók állami támogatását, mint a Tesla. Musk 2020-ban Joe Biden demokrata elnököt támogatta, de azóta a jobboldal felé fordult.

„Úgy hiszem, elágazáshoz érkeztünk a sors, a civilizáció útján. Úgy gondolom, hogy a helyes utat kell választanunk, és úgy gondolom, hogy az te vagy” – mondta Trumpnak az interjú végén.

A Muskkal folytatott beszélgetés szűrés nélküli lehetőséget kínált Trumpnak szokásos sérelmei, személyes támadásai és túlzott vagy hamis állításai megosztásához.

Musk hagyta, hogy Trump vezesse a beszélgetést, és nem kérdőjelezte meg a pontatlan állításait például arról, hogy más országok bűnözőket küldenek a börtöneikből az Egyesült Államokba a déli határon át, vagy hogy a bacon ára négy-ötszörösére nőtt.

A témában készült tanulmányok azt mutatják, hogy a bevándorlók – beleértve az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodókat – nem követnek el nagyobb arányban bűncselekményeket, mint a született amerikaiak.

A beszélgetés Trump újabb próbálkozása volt arra, hogy magára irányítsa a figyelmet demokrata riválisáról, Kamala Harris alelnökről, aki a 23. órában szállt be az elnökségért folyó versenybe, és egyből lendületet adott pártjának, fellendítve a demokrata adománygyűjtést is.

Harris energiától duzzadó kampánygyűléseivel uralja a címlapokat azóta, hogy három héttel ezelőtt Biden helyett ő lett a párt elnökjelöltje. Lendülete újabb lökést kaphat jövő héten Chicagóban, a demokrata nemzeti konvención.

Az interjú után Harris kampányszóvivője, Joseph Costello azt mondta: „Trump egész kampánya olyan emberek szolgálatában áll, mint Elon Musk és ő maga – önmaguktól elájult gazdagokéban, akik kiárusítják a középosztályt, és nem tudnak élő közvetítést folytatni 2024-ben.”

A volt elnök többször selypített. Sok hallgató fel is emlegette ezt az X-en. Trump kampánystábja nem válaszolt a beszélgetéssel kapcsolatos kérdésekre.

Harris lendülete

Trump többször sértegette Harrist, harmadrendűnek, inkompetensnek és radikális baloldali őrültnek nevezte. De aztán megdicsérte a külsejét.

„Úgy néz ki, mint a valaha élt legszebb színésznő – mondta Trump Harrisnak a Time magazin címlapján megjelent képéről. – Egy rajz; valójában nagyon hasonlít egy nagyszerű first ladyre, Melaniára” – tette hozzá feleségére, Melania Trumpra utalva.

Hangot adott a haragjának is, amiért Harris váltotta Bident a demokraták elnökjelöltjeként.

„Nem adott interjút azóta, hogy ez az egész átverés elkezdődött” – mondta, és valótlanul azt állította, hogy Biden egy puccs miatt lépett vissza.

Ehhez kapcsolódóan: Kamala Harris Donald Trumpnak: Mondja a szemembe, és álljon ki vitára!

Trump több helyen vezetett Biden előtt a november 5-i választás kimenetele szempontjából kritikus jelentőségű ingaállamokban a közvélemény-kutatók szerint, ám most némelyikben Harris mögött kullog.

Trump, aki az elektromos járművek régi bírálója, Musk támogatásának bejelentése óta sebességet váltott. Hétfőn hihetetlennek nevezte a Tesla elektromos autóit.

Dicsérte Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt, valamint Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt is – mindannyian tekintélyelvűek –, és azt mondta róluk, hogy a lehető legjobban végzik a dolgukat.

Trump visszatért az X-re

Trump hétfőn egy év után először írt egy sor bejegyzést a korábban Twitter néven ismert X-re, újból aktiválta a fiókját, amelyet korábbi kampányaiban és a Fehér Házban eltöltött négy éve alatt elsődlegesen használt a kommunikációra, beleértve követői 2021. január 6-i támadását a Capitolium ellen.

Trump egy hónapja állította vissza a hozzáférését @realDonaldTrump nevű fiókjához a Musk tulajdonába került X-en, miután a platform korábbi tulajdonosai a január 6-i támadást követően felfüggesztették. Arra hivatkoztak, hogy erőszakot szítana.

Trump gyakran posztol a 2022 februárjában elindult, Truth Social nevű platformján, de ott sokkal kisebb közönséget érnek el a bejegyzései, mint az X-en.

Musk, aki megismételte Trump hamis állításait a választási csalásról és Biden bevándorlási politikájáról, egy külső szuper PAC adományozó csoportot indított Trump kampányának támogatására. Jelenleg vizsgálat folyik Michigan államban a politikai akcióbizottság ellen a választói információgyűjtést szabályozó helyi törvények esetleges megsértése miatt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.