Megbírságolták a száműzött belarusz operaénekesnő szüleit

Margarita Ljaucsuk egyik lemezének borítója. 2021. november 31.

Egy ismert belarusz operaénekes és politikai aktivista azt mondja, hogy szüleit pénzbírsággal büntették a rendőrséggel szembeni engedetlenség miatt", miután házkutatást tartottak náluk.

A szülők nem voltak hajlandók olyan videót készíteni, amelyben felszólítják lányukat, hogy hagyjon fel politikai tevékenységével.

Marharita Ljaucsuk azt mondja, hogy a szüleit május 26-án vették őrizetbe az ország nyugati részén, Breszt környékén, és még aznap fejenként 2240 rubel (244.000 forint) megfizetésére kötelezték őket azért, mert a bíró szerint megtagadták a rendőri utasítások teljesítését. Azt nem közölték, hogy milyen parancsokat nem voltak hajlandók teljesíteni.

Ljaucsuk korábban azt mondta a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, hogy a szülei őrizetbe vétele előtt a rendőrség házkutatást tartott a Breszt régióban fekvő Sztradzecs faluban lévő otthonukban. Ljaucsuk közölte: a szülei szomszédja, aki jelen volt a házkutatásnál, azt mondta neki, hogy a szüleit megbilincselték és elvitték a rendfenntartók.

Tavaly júliusban a belarusz hatóságok büntetőeljárást indítottak Ljaucsuk ellen, azzal a váddal, hogy "megszentségtelenítette az ország nemzeti lobogóját". A vád alapja Ljaucsuk YouTube-csatornájának egyik videója volt.

Ehhez kapcsolódóan: Lukasenka egyensúlyozni próbál, hogy elkerülje a súlyosabb következményeket