Meghalt Karsai Dániel

Karsai Dániel 2024. május 21-én interjút adott a Szabad Európának, ez a fotó akkor készült róla

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász 47 évet élt. Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy méltósággal fejezhesse be az életét, és lehetővé váljon Magyarországon is az ALS-ben és hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia.

Karsai Dániel halálát testvére, Karsai Péter jelentette be a Facebookon. Azt írta: „Dani ma este elment. Több mint három éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel, az ALS-sel. Mindig velem, velünk leszel, Bro’.”

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis). Ez a betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A beteg elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek, végül megfullad. Eközben végig a tudatánál van, de szenvedéseiről tájékoztatást adni, kommunikálni már nem képes.

Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező ügyvéd, emberjogi aktivista az elmúlt hónapokban folyamatosan romlott, segítség nélkül már nem tudta ellátni magát, a beszéd is nehezére esett, tavasszal tüdőgyulladással egy időre kórházba került.

Februárban még arról beszélt a Szabad Európának, hogy amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet.

Korábbi cikkünk a témában: Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

Az Orbán-kormány nem támogatta, végül az EJEB is elutasította

Itthon nem engedélyezett az eutanázia, és a kormány nem is kívánja legalizálni. Elfogadhatatlannak tartanak minden olyan döntést, törekvést, amely emberi élet kioltását teszi lehetővé más számára. A kormány képviselői Strasbourgban azzal érveltek, hogy Magyarországon jól kiépített hospice-szolgálat van, amely segít abban, hogy a betegek megőrizhessék emberi méltóságukat. A társadalombiztosítás finanszíroz olyan gyógyszert, amely 25 százalékkal növeli az élettartamot, elérhető a fizikoterápia. A beteg akkor is hozzájuthat megfelelő állagú ételhez, amikor már a nyelés is nehézkes.

2023 novemberében az EJEB két napon át tárgyalt Karsai Dániel beadványáról, amelyhez több betegtársa csatlakozott. Meghallgattak szakértőket is, egyikük Sándor Judit bioetikus volt. A vele készült podcastot itt hallgathatják meg. A jogász úgy vélte, hogy Magyarországon a betegek nem kapnak elég segítséget és információt ahhoz, hogy meg tudják hozni az életvégi döntéseiket. Nincs társadalmi diskurzus a kérdésben, tabunak számít az életvégi döntés, a halál, az időskor, noha a társadalom egyre inkább elöregszik, mindenkit érintő témáról van szó. A jelenlegi szabályozásról Karsai Dániel úgy vélte, hogy idejétmúlt, nem működik, érdemes lenne újragondolni.

Szeptember 2-án az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) jogerősen elutasította Karsai Dániel keresetét. A strasbourgi bírák nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét. Megállapították, hogy a dekriminalizálás felé mutató tendencia ellenére az uniós tagállamok többsége továbbra is tiltja és büntetőeljárás alá vonja a segítségnyújtást az öngyilkosságban, beleértve az orvos által végzettet.

Karsai Dániel ekkor arról írt a közösségi oldalán, hogy új érvekkel tervezik kiegészíteni a még folyamatban lévő ügyüket, új beadványokat szeretne, és egy állampolgári gyűlést is összehívna. Az alkotmányjogász arról is intézkedett, hogy halála esetén testvére folytathassa ügyüket Strasbourgban.

„Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon”

Karsai Dániel utoljára májusban adott interjút szerkesztőségünknek. Egyebek között arról beszélt, hogy ha olyan állapotba kerül, ami már nem méltó az élethez, és még nem lesz jogi lehetőség az eutanáziára, nem lesz más választása, végigcsinálja, de az utolsó pillanatig bemutatja a szenvedését, hogy a közvélemény és a döntéshozók is lássák, mit csinálnak.

„Ha már a fájdalom ural mindent…”

Karsai Dániel két nappal ezelőtt még posztolt a közösségi oldalán. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nagy felháborodást kiváltó mondataira reagálva azt írta: „(…) gyáva népnek nincs hazája. Lehet, hogy elbuktuk a forradalmainkat, de ezek azok a pillanatok, amikre büszkék lehetünk – mert kiálltunk egy nemes eszméért, a szabadságért. És jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni.

Ez akár az életvégi döntésekhez való jog mottója is lehetne. Én nem szeretnék sem Putyin, sem a szenvedés szolgája lenni. Ha már a fájdalom ural mindent, méltósággal, emelt fővel, a sors szemébe nézve akarok eltávozni. De a NER nem engedi. Mert ehhez is gyávák.”

A Medián egy korábbi felméréséből, amelyet a HVG publikált, az derül ki, hogy a magyarok többsége, bő kétharmada helyeselné, ha Magyarországon élni lehetne a kegyes halál lehetőségével, és közel felük az aktív eutanáziát is támogatná.

A Szabad Európa számos cikkben, interjúban foglalkozott Karsai Dániel ügyével, ezeket itt olvashatja el.