Meghalt Kóbor János, az Omega együttes énekese

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a sajtóhírek szerint, koronavírus-fertőzés miatt került kórházba november 9-én. 78 évet élt.

Kóbor János betegségéről sokáig nem közöltek információt, sajtóhírekből, zenésztársak nyilatkozataiból azonban arra lehetett következtetni, hogy a muzsikus súlyos állapotban van. Egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy nem akarja beoltatni magát koronavírus ellen, mert bízik az immunrendszerében.

Most az Omega együttes jelentette be alapítójának, énekesének halálhírét a Facebookon.

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten. Építészmérnöknek tanult, de soha nem dolgozott a szakmájában. Első zenekarát még középiskolásként alapította, de igazán ismertté az 1962-ben alakult Omega tette.

Az Omegának volt a legtöbb eladott lemeze Magyarországon. Az együttesnek 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma, és elsőként jutottak ki annak idején az Egyesült Királyságba a magyar zenekarok közül. Akkor még a zenekar tagja volt a későbbi LGT-s Laux József és Presser Gábor is.

Kóbor János énekesi pályafutása szinte teljes egészében az Omegához kötődik, ugyanakkor a zenekar stúdiójában számos lemez készítésében vett részt producerként, zenei rendezőként, hangmérnökként.

Tavaly az együttes gyors egymásutánban elveszítette két tagját: először Benkő László billentyűs hunyt el 2020. november 18-án, majd Mihály Tamás basszusgitárost vitte el a tüdőrák 2020. november 21-én.