Megindult az eljárás Magyarország ellen a SPAR panaszának ügyében

SPAR-üzlet a budapesti Batthyány téren

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a SPAR és más külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokkal szemben alkalmazott – szerinte – diszkriminatív adózás miatt.

Az EU-n belüli cégek letelepedési szabadságának elvét sértik azok a magyar adórendelkezések az Európai Bizottság szerint, amelyek értelmében a külföldi kézben lévő kiskereskedelmi láncokra olyan diszkriminatív adórendelkezések vonatkoznak, amelyek a hazai, magyar kiskereskedőkre nem.

Az Európai Bizottság ezért csütörtökön felszólító levél elküldéséről döntött, elindítva a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. A magyar hatóságoknak szokásosan két hónap áll a rendelkezésükre a válaszra. Ha a bizottság nem találja kielégítőnek, a második szakaszba léptetheti az eljárást.

Ehhez kapcsolódóan: Nyert a SPAR a magyar kormánnyal szemben Luxemburgban

A testület annak elmulasztásával indokolja az eljárás megindítását, hogy „a magyar kiskereskedelmi adózási rendszert összhangba hozzák az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. és 54. cikke által garantált letelepedési szabadság elvével”.

A kiskereskedelmi adózás jelenlegi rendszeréből adódóan a Magyarországon integrált vállalkozásként vagy kapcsolt vállalkozásként működő, külföldi irányítású kiskereskedelmi vállalkozásokra magas és erősen progresszív adókulcsok vonatkoznak, amelyek alapja az árbevétel. „A magyar piacon franchise-rendszerben, saját márkanevük és logójuk alatt működő, hasonló méretű hazai kiskereskedőkre nem vonatkoznak a magasabb adókulcsok, mivel adózási szempontból nem konszolidálják az árbevételüket” – mutat rá ajtóközleményében az Európai Bizottság.

A hazánkban működő kiskereskedelmi láncok közül egyedül az osztrák SPAR vállalta fel névvel a magyar adórendelkezések elleni panaszemelést Brüsszelben.

Ehhez kapcsolódóan: Egy megafonos ügyvéd irodájával veszített Orbán sajtópert Mészáros Lőrinc lapja ellen