Megjelent az újabb fél éven át tartó rendeleti kormányzásról szóló törvénymódosítás

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet indoka az indok az ukrajnai háború

Megjelent a Magyar Közlönyben csütörtökön este a parlament által elfogadott törvénymódosítás, amely felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet 2023. november 25-ig meghosszabbítsa.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, a parlament a kormány javaslatára május 3-án újabb 180 nappal hosszabbította meg a veszélyhelyzetet az ukrajnai háborúra hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a különleges jogrend legalább egy hároméves időszakra tolódik ki, amikor a kormány rendeleti úton kormányozhat, felülírhat törvényeket.

Ehhez kapcsolódóan: Akkor van veszélyhelyzet, amikor csak a kormány akarja

A 2020. március 11-én, a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet a hosszabbítások után 2022. június 1-jén szűnt meg, és alig tette le a hivatali esküt az ötödik Orbán-kormány, a miniszterelnök a közösségi oldalán máris bejelentette, hogy 2022. május 24-én éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, vagyis gyakorlatilag zökkenőmentesen követte egymást a rendkívüli jogrendet jelentő két veszélyhelyzet.

Jogvédő szervezetek és az Európai Unió szerint a rendeleti kormányzás aggályos, mert túl nagy hatalmat ad a kormány kezébe, amely visszaélhet, egyesek szerint vissza is él ezzel, például az adatigénylések, a tanárok, legutóbb pedig a közmeghallgatások ügyében.

Ehhez kapcsolódóan: Még fél évig biztosan marad a rendeleti kormányzás