Megköszönte a segítséget az ukrán szószóló a parlamentben, az újjáépítésben is számít rá

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 7-én

A magyar nép azonnal segítséget nyújtott az ukránnak, ahogy kitört a háború, mondta napirend előtti felszólalásában a magyar parlamentben az Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója zajlik.

„Száznégy napja folyik a véres háború Ukrajnában. Vajon mit éreznek a szülők, akiknek az agresszor támadása következtében meghalt a gyermekük?” – kérdezte személyes hangú felszólalásában az ukrán szószóló, aki számos példát említett arra, hogy hány sportoló, vlogger, művész ment vissza Ukrajnába harcolni a hazájáért.

Grexa Liliána a magyar népnek, az önkénteseknek, a segélyszervezeteknek, a civileknek és a kormánynak is köszönetet mondott a segítségért, hozzátéve, hogy erre az ukrán győzelmet követő újjáépítésben is számítanak majd.

Az ukrán nemzetiségi szószóló szavaira reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek között arról beszélt, hogy elérte a kétezer tonnát a Magyarországról Ukrajnába irányuló segélyszállítmányok nagysága, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója zajlik az ukrajnai háború miatt, és folytatódik mindaddig, amíg szükség lesz rá.

Ehhez kapcsolódóan: „Gondoskodni arról, hogy ez ne egy újabb traumatizált nemzedék legyen” – ukrán gyerekek Magyarországon

Szijjártó Péter szerint Magyarország eddig mintegy 740 ezer ukrán menekültet engedett be a területére közvetve vagy közvetlenül. Ellátta őket, és biztosította számukra a biztonságos továbbutazás lehetőségét. Azok számára, akik hosszabb távon maradnak, az ellátás mellé munkát ajánlanak, a gyermekek iskoláztatásáról, óvodai ellátásáról gondoskodnak. Mint mondta, ez a kormány erkölcsi és jogi kötelessége is.

A legutóbbi, varsói donorkonferencián egy 37 millió eurós támogatást ajánlott fel Magyarország, ebben szerepel egy iskola felépítése Borogyanka közelében. Magyarország gondoskodik 130 ukrán gyermek speciális orvosi ellátásáról, és létszámkorlátozás nélkül ellátják a magyar kórházak a sebesült ukrán katonákat is.

Your browser doesn’t support HTML5

Iskola az iskolában: anyanyelvükön tanulnak ukrán gyerekek Nagykovácsiban

Mobil házakat szállítanak ki Kárpátaljára, ahol egyre nagyobb gondot jelent a belső menekültek ellátása. Ezer olyan fiatal folytathatja Magyarországon egyetemi tanulmányait, akinek ezt a háború miatt meg kellett szakítania, vagy a harcok miatt nem tudja elkezdeni érettségi után.

Az ukrán szószóló beszéde előtt Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar kormány nem fog támogatni olyan uniós szankciót, amely akadályozhatja a Magyarországra irányuló orosz földgázszállításokat.

Ehhez kapcsolódóan: Piotr Woźniak: Nem igaz, hogy Magyarországnak nincs választása