„Megosztó narratívák terjesztésére” készül Oroszország, Kína és Irán az amerikai elnökválasztás előtt

Amerikai tisztviselők szerint fizikai fenyegetést és erőszakot fontolgathatnak a szinte biztosra vehető dezinformációs műveletek mellett; a cél bizonytalanság keltése és a választási folyamat aláásása

Amerikai hírszerzési tisztviselők október 22-én arra figyelmeztettek, hogy orosz, kínai és iráni külföldi szereplők olyan narratívák terjesztésére készülnek, amelyek megosztják az amerikaiakat a november 5-i elnökválasztás előtt és azon túl is.

A tisztviselők konferenciahívás keretében tájékoztatták erről az újságírókat. Mint mondták, a három ország befolyásolásra törekvő szereplői tanultak a korábbi amerikai választásokból, és most felkészültebbek arra, hogy kihasználják a zavargás szítására kínálkozó lehetőségeket. A tisztviselők szerint a külföldi szereplők fontolóra vehetik a fizikai fenyegetést és az erőszakot, illetve nagy valószínűséggel hajtanak végre dezinformációs műveleteket, hogy bizonytalanságot keltsenek, és aláássák a választási folyamatot.

A külföldi szereplők „továbbra is olyan narratívák terjesztésére törekednek, amelyek megosztják az amerikaiakat és aláássák az Egyesült Államok demokratikus rendszerébe vetett bizalmukat” – mondta a nemzeti hírszerzési igazgatóság, az ODNI egyik tisztviselője, aki névtelenséget kérve tájékoztatta az újságírókat. Ezek a külföldi szereplők támaszkodhatnak a már bevetett dezinformációs és kiberműveletekre, de fontolóra vehetik a fizikai fenyegetést és az erőszakot is – tette hozzá.

„Néhány külföldi szereplő képes tiltakozás szítására és erőszakos akciók indítására is a választások utáni időszakban. Vélhetően mindenekelőtt Irán és Oroszország kész arra, hogy legalább mérlegeljen olyan taktikákat, amelyek hozzájárulnának az erőszakhoz” – mondta.

Jóllehet Oroszország, Kína és Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést a külföldi választások befolyásolására, együttműködést nem tapasztaltak közöttük – hangzott el.

Ehhez kapcsolódóan: Öt taktika, amellyel a Kreml beavatkozik a 2024-es választásokba

Hozzátették, hogy bár a külföldi szereplők előre elkészített dezinformációs kampányokkal próbálhatják megzavarni a szavazást a választás napján, a szavazási rendszer elég biztonságos ahhoz, hogy ne tudják megváltoztatni az eredményt, és semmi sem utal arra, hogy Oroszország, Kína vagy Irán jelentős támadást tervezne a választási infrastruktúra ellen.

Mind a három ország visszautasította, hogy be akarnak avatkozni az amerikai elnökválasztásba.

Az ODNI illetékese szerint az ilyen szereplők a közösségi médiát használják az elnök- és kongresszusi választások befolyásolására; bizonyos bejegyzéseket valószínűleg a mesterséges intelligencia segítségével hoznak létre. Példaként a tisztviselő egy X-bejegyzést hozott fel, amely ebben a hónapban hamis vádakat terjesztett Tim Walz minnesotai kormányzóval, a Demokrata Párt alelnökjelöltjével kapcsolatban. Hírszerző ügynökségek értékelése szerint orosz befolyásolást érvényesíteni igyekvő szereplők hozták létre ezt a tartalmat – mondta. Az amerikai hírszerző ügynökségek vizsgálata „a manipuláció számos olyan jelét” mutatta ki, amely orosz szereplőkre utal – tette hozzá.

A bejegyzés alaptalan vádakat fogalmazott meg Walz tanári tevékenységével kapcsolatban. Digitális kutatók, köztük a Microsoft elemzői korábban Oroszországgal hozták összefüggésbe a videót, de a szövetségi hatóságok ezt nem erősítették meg.

Az amerikai titkosszolgálatok hónapok óta úgy látják, hogy Oroszország szívesebben venné, ha a republikánus jelölt, Donald Trump térne vissza a Fehér Házba, mint ha Kamala Harris demokrata alelnök költözne be. A titkosszolgálati tisztviselők közölték: Harris győzelme esetén az oroszok által generált tiltakozások erősödésére számítanak. „Oroszország jobban szeretné, ha a volt elnök nyerne. Ebben az esetben agresszívebben igyekezne aláásni a megválasztott elnök, Harris elnökségét” – mondta az ODNI illetékese.

Ehhez kapcsolódóan: Kitiltanak a Facebookról és az Instagramról több orosz állami médiumot
Készült a Reuters és az AP beszámolóinak felhasználásával.