Mégsem amerikai lesz az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdásza

Zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt

Bejelentette visszalépését Fiona Scott Morton, miután előző nap már a francia elnök is felszólalt az amerikai szakértő kinevezése ellen.

A Yale elismert professzora az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdásza lett volna. A tiltakozás hatására végül levelet küldött a brüsszeli testületnek, amelyben bejelentette visszalépését.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős alelnöke sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, és abbéli reményének is hangot adott, hogy Fiona Scott Morton rendkívüli képességeivel ezután is a versenyjogi szabályok erőteljes végrehajtása érdekében fog dolgozni.

Nemcsak Emmanuel Macron bírálta, hogy amerikai szakértőt neveznek ki egy európai uniós tisztségre, de az ő felszólalásának volt a legnagyobb hatása.

„Tényleg nincs olyan megfelelő, akadémiai képesítéssel rendelkező európai kutató, aki el tudná látni ezt a feladatot?” – tette fel a kérdést a francia elnök, a stratégiai függetlenség erősítésének fontosságát hangsúlyozva.

Macron ugyanakkor leszögezte, hogy nem az érintett személyével van problémája, pusztán azzal, hogy szerinte európai jelöltet kellene beiktatni egy ilyen magas pozícióba, ezért válaszokat kért a bizottságtól az üggyel kapcsolatban.

Több európai parlamenti frakció vezetője is nemtetszésének adott hangot a Barack Obama elnöksége alatt az igazságügyi minisztériumban dolgozó, 56 éves szakértő kinevezése kapcsán.

Az Európai Bizottság előző héten jelentette be, hogy Fiona Scott Morton fogja betölteni a posztot, aki ekként felelős lesz azért, hogy minden vállalat egyenlő és tisztességes feltételek mellett versenyezzen az egységes belső piacon, ami „a fogyasztók, a cégek és az egész európai gazdaság érdeke”.

A Politico híroldal szerint az amerikai trösztellenes szabályozás egyik megalkotójának számító Mortont területe egyik legjobb szakértőjének tartják világszerte. Névtelenséget kérő források arról számoltak be, hogy egyértelműen ő volt a legalkalmasabb jelölt az Európai Bizottságban felszabadult tisztségre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.