Megteltek a romániai kórházak, Magyarországra is hoznak fertőzötteket

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án

Magyarországon folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtök óta 1.249 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 10 beteg. Közben két, a román határhoz közeli magyarországi intézménybe is hoztak kórházi ellátásra szoruló romániai fertőzötteket.

Itthon folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévők száma is. Az elmúlt 24 órában regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 833.115 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A halálos áldozatok száma 30.351 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 12.118. Kórházban 800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 124-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltás üteme nem igazán gyorsul. A kormányzati járványportál adatai szerint 24 óra alatt 3.161 személyt oltottak be koronavírus ellen, így 5.919.930-ra emelkedett az oltottak száma. Közülük 5.694.336-an a második oltást is megkaptál, 973 ezren pedig a harmadik oltást is felvették.

A romániai kórházak megteltek

Drámai helyzet alakult ki a negyedik járványhullámban Romániában, ahol csak 29 százalékos az átoltottság, szemben a magyarországi 59 százalékkal. A miniszterelnök a közmédiában beszélt arról, hogy miután a romániai kórházak megteltek, két határ közeli magyarországi kórház átvett összesen 50 romániai koronavírusos beteget.

Orbán Viktor szerint Magyarországon a beoltottak között egy százalék a megbetegedések aránya. Noha arról nem beszélt, hogy kötelezővé tennék a közösségi terekben a maszkviselést, úgy véli, hogy zárt helyeken érdemes maszkot hordani, ő is felteszi, "de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd, csak az oltás véd meg".

A harmadik oltás, amit a héten ő maga is megkap, Orbán Viktor szerint felér egy életbiztosítással.

Ehhez kapcsolódóan: Megszólalt az MTA: ezrek életét menthetné meg a maszkhasználat

"A magyar vakcina legalább olyan jó lesz(...), vagy még jobb"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére, hogy Magyarország még az idén megkaphatja az orosz koronavírus elleni vakcina, a Szputnyik gyártási jogát, Orbán Viktor azt mondta, minden remény megvan arra, hogy Magyarországnak legyen saját fejlesztésű vakcinája, "ami legalább olyan jó lesz, mint a többieké, vagy még jobb".

Hozzátette ugyanakkor, hogy magyar oltóanyag-gyár kapacitását nemzetközi megrendelésekkel is le kell fedni.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ha felépülök, beoltom magam" – a járvány negyedik hulláma Romániában