Mennyiségi korlátot vezethetnek be a kis benzinkutak, nem kapták meg az ígért támogatást

Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14.

A kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt – írja közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége. A szakmai szervezet megvitatta a kormány augusztusi ígéretének teljesülését a jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, és értékelte a kis benzinkutak helyzetét.

Mint a szervezet közleményéből kiderül, szeptemberben és októberben történtek ugyan kifizetések, de jelentős számban vannak olyan tagok, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagja is van a szervezetnek, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem.

Mint írják, az október végi közgyűlésen sajnálattal állapították meg azt is, hogy az idei utolsó negyedévre még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

Ehhez kapcsolódóan: A választások előtt egy hónappal mentőövet dobott a kis benzinkutaknak a kormány

Kifogynak a hatósági áras termékekből

A szövetség szerint a hatósági nagykeráron (480,-Ft/liter) beszerezhető és ugyanennyiért eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket, beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót is, csak úgy tudják a kis kutak kigazdálkodni, hogy napról napra kevesebb árut vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik. „... A folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz", ezt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a kis kutakra erőltetett kényszerű nyitva tartás mellett, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Korábbi cikkünk a témában: A Mol benyújtja a számlát a benzinkutaknak a piaci áron értékesített üzemanyagra

A veszteségek elérhetik a százmilliárd forintot

A közleményben a szakmai szervezet emlékeztet arra, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Mint írják, szeretnék, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne: ​„Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a százmilliárd forintot„.

Arról is írnak, hogy az ünnepi hétvége elmúltával a helyzetük, elégtelen ellátásuk nem változott. Miközben nyitva lenni kötelező, „a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni„.

Korábbi cikkeink a családi benzinkutak helyzetéről: