Merénylet, eltávolított igazgatók és vízágyú a hőségben

Donald Trump a Republikánus Párt jelöltállító gyűlésén

A mögöttünk hagyott héten nem csak a kánikula miatt volt forró a levegő. Amerikában merénylet borzolta a kedélyeket, míg idehaza újabb iskolaigazgatók kényszerültek távozni. Jerevánban azért a hűsítésről is gondoskodtak. Népszerű közösségi és multimédiás anyagainkból válogattunk.

Orbán Viktor olyan helyzetbe kormányozta magát, amelyben az az Ursula von der Leyen mögötti koalíció összetartó ereje, hogy vele szemben határozzák meg magukat – fejtette ki Lakner Zoltán az Elemzőben. A műsorban szó volt az uniós elnökségről, Orbán körútjáról és Magyar Péter szavazási stratégiájáról is.

Folytatódtak az utóbbi hetek igazgatóleváltásai. Lapunknak nyilatkozva Törley Katalin nem csodálkozott azon, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium közkedvelt vezetője sem folytathatja a munkáját.


Vízágyúval szálltak be a locsolkodós népünnepélybe a jereváni rendőrök. A nálunk lévőhöz hasonló forrósággal küzdő örmény fővárosban a vardavar nevű jeles napot ünnepelték így, amely eredetileg pogány esemény volt, de a kereszténység óta Jézus átlényegüléséhez kötik.

Magyar idő szerint múlt vasárnap hajnalban fegyverrel támadtak az éppen beszédet mondó Donald Trumpra Pennsylvania államban. A lövöldöző a fülén találta el a volt elnököt, akit kimenekítettek a helyszínről. A támadót lelőtték, egy néző szintén elhunyt, többen pedig megsérültek a hatóságok tájékoztatása szerint.

Rálőttek Donald Trumpra, a támadót megölték


A merénylet után Matthew Dallek, a George Washington Egyetem politikatörténet-professzora a politikai instabilitás növekvő légköréről beszélt. Dallek a lövöldözős incidenst az elmúlt évek sorozatos tömeges lövöldözései és támadásai, valamint a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumnál történt erőszakos cselekmények tágabb kontextusába helyezte.

Your browser doesn’t support HTML5

Az erőszak erőszakot szül: növekvő politikai instabilitásra figyelmeztet az amerikai politikai elemző