Ezrek próbálnak átjutni – Lengyelország lezárta Belarusszal közös határát

Migránsok gyülekeznek a belarusz–lengyel határon, Hrodna környékén 2021. november 8-án

Lengyelország lezárt egy határátkelőt Belarusszal közös keleti határa mentén, miközben Minszk óva intette Varsót „mindenféle provokációtól” az Európai Uniót aggasztó migrációs válság közepette.

A Bruzgi–Kuźnica határátkelőt november 9-én zárták le, miután a belarusz oldalon migránsok megkísérelték áttörni a borotvadrótból húzott kerítést, és megpróbáltak bejutni az EU-tag Lengyelországba.

A lengyel kormány november 8-án olyan videókat tett közzé a Twitteren, amelyeken az emberek farönkök segítségével próbálnak átjutni a szögesdrót kerítésen, de a hatóságok meghiúsítják a kísérletet.

Ehhez kapcsolódóan: „Belarusz komoly incidenst akar okozni” – feszült helyzet a lengyel–belarusz határon

Ezrek várakoznak a határnál

November 9-én a lengyel rendőrség friss videói azt mutatták, hogy migránsok százai vertek tábort egyik napról a másikra a határ belarusz oldalán. Lengyel részről hangosbemondón arra figyelmeztették őket, hogy csak a hivatalos átkelőhelyeken szabad belépni az országba.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő november 8-án azt mondta újságíróknak, hogy körülbelül három-négyezer migráns tartózkodik a lengyel–belarusz határ közelében, és további ezrek állnak készen arra, hogy kövessék őket.

„Arra számítunk, hogy a lengyel határon a közeljövőben fokozódhatnak az ilyen típusú akciók, és azok fegyveres jellegűek lesznek” – tette hozzá.

Müller „a belarusz különleges szolgálatokhoz köthető embereket” hibáztatta a határáttörési kísérlet megszervezéséért.

Ehhez kapcsolódóan: Súlyos határincidenssel vádolják Belaruszt

Minszknek áll feljebb

Eközben a belarusz külügyminisztérium november 9-én közleményt adott ki: „Szeretnénk előre figyelmeztetni a lengyel felet, hogy tartózkodjon minden olyan provokációtól, amely a Belarusz Köztársaság ellen irányul azért, hogy igazolja a törvénytelen erőszak alkalmazását hátrányos helyzetű, fegyvertelen emberek ellen, akik közt sok gyerek és nő van.”

Az emberek tömeges gyülekezése a határon fokozza a hónapok óta tartó válságot. Az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenkát, Belarusz erős emberét, hogy bevándorlókat hoz repülővel a Közel-Keletről és Afrikából Minszkbe, majd gyalog küldi be őket az unióba, megtorlásul azokért a szankciókért, amelyeket Brüsszel az ellenzékkel szembeni kemény fellépés miatt hozott ellene. Lukasenka tagadja a vádat.

Ehhez kapcsolódóan: Egy nap alatt több mint hétszáz illegális határátlépési kísérletet regisztrált Lengyelország

Nem boldogul egyedül

Közben Németország sürgette az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Lengyelország biztosítsa Belarusszal közös határát, és meg tudják állítani a szomszéd országból illegálisan érkező migránsok áradatát.

„Lengyelország vagy Németország ezt nem tudja egyedül kezelni” – mondta Horst Seehofer ügyvezető belügyminiszter a Bild című lap november 9-i cikkében.

„Segítenünk kell a lengyel kormányt külső határuk védelmében. Ez tulajdonképpen az Európai Bizottság feladata lenne. Most arra kérem őket, hogy cselekedjenek” – mondta.

Felkészült rá, hogy megvédje a határt

A varsói védelmi minisztérium bemutatott egy videót, amelyben közlése szerint egy migránscsoport látható a Bruzgi–Kuźnica határátkelő közelében. Egy másik videón nagy csapat férfit és nőt kísérnek katonai egyenruhás fegyveresek.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter Twitteren azt írta, hogy több mint tizenkétezer katonát telepítettek a határra, szemben a korábban odahelyezett tízezerrel.

Błaszczak elmondta, hogy minisztériuma a rendőrségért és a határőrségért felelős belügyminisztériummal együtt „felkészült arra, hogy megvédje a lengyel határt”.

Ehhez kapcsolódóan: Ellenszélben kezdődik meg a migrációs jogszabály európai vitája

Fogadják el végre az új szankciókat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította a tagállamokat, hogy vezessenek be újabb szankciókat Belarusz ellen a migránsáradat miatt.

Von der Leyen beszélt Lengyelország, Litvánia és Lettország miniszterelnökével, majd felszólította az EU tagállamait, hogy „végre hagyják jóvá a mostani hibrid támadásért felelős belarusz hatóságokkal szembeni kiterjesztett szankciórendszert”.

Az EU megvizsgálja, hogyan szankcionálhat, egyebek mellett azzal, hogy „feketelistára helyezi az embercsempészetben aktív harmadik országbeli légitársaságokat” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma aggodalmának adott hangot a belarusz–lengyel határról érkező „zavaró képek és jelentések” miatt. Felszólította Belaruszt, hogy „azonnal állítsa le a határain át Európába irányuló illegális migránsáradat megszervezését és ösztönzését”.

Lengyelország már rendkívüli állapotot vezetett be a határon, borotvakerítést húzott fel és növelte a katonák és őrök számát. A törvényhozók egy 407 millió dolláros fal felépítését is jóváhagyták a keleti határon.

„Kérem, lőjenek le, csak ne kelljen visszamennem!”

Berlin támogatja a falat

Seehofer a Bildnek azt mondta, támogatja Lengyelország döntését a határfal megépítéséről. „Nem bírálhatjuk őket (…) amiért megvédik az EU külső határait – fogalmazott Seehofer. – Természetesen nem lőfegyver használatával, hanem más, elérhető eszközökkel.”

Németországban az elmúlt hónapokban megnőtt a Belaruszból Lengyelországon keresztül érkező migránsok száma, Berlin pedig a határellenőrzés fokozásával és még több rendőr kiküldésével reagált.

Németország készen áll arra, hogy rendőri támogatást ajánljon fel Lengyelországnak, ha úgy kívánja – mondta Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ehhez kapcsolódóan: Németország erősít a lengyel határon a migránsok miatt

Felkészül Litvánia

A litván tisztviselők a lengyelországihoz hasonló helyzet lehetőségére készülnek a belarusz határ mentén, a belügyminisztérium pedig rendkívüli helyzet kihirdetését javasolta.

„Minden lehetséges forgatókönyvre felkészülünk” – mondta Rustamas Liubajevas, a litván határőrség vezetője.

Készült az AFP, a Reuters, a dpa és az AP beszámolóinak felhasználásával.