Miheil Szaakasvili: Ha a kormánypárt nyeri a választásokat, a független Georgia „megszűnik létezni”

A bebörtönzött Miheil Szaakasvili levélben válaszolt a Szabad Európa georgiai szerkesztőségének kérdéseire

Szörnyű következményekre figyelmeztetett börtönéből adott interjújában a volt georgiai elnök arra az esetre, ha a kormánypárt nyeri az október 26-i parlamenti választásokat.

„Provokációkra számítok az elkövetkező napokban, a választás alatt és azután is” – hangsúlyozta a bebörtönzött Miheil Szaakasvili a Szabad Európa georgiai szolgálatának nyilatkozva.

Az október 26-i választáson a 2012 óta kormányzó Georgiai Álom újabb négy évvel meghosszabbíthatja a hatalmát. Az ellenzék, köztük a korábbi államfő által alapított Egyesült Nemzeti Mozgalom szerint ez a demokrácia további leépítéséhez vezethet. Ezt a véleményt a nyugati államok jelentős része is osztja.

A georgiai kormány az utóbbi időben több vitatott törvényt is elfogadott. Egyrészt korlátozták a külföldi finanszírozásban részesülő civil szervezetek és médiumok működését, másrészt az LMBTQ-jogokat, emellett arra is ígéretet tettek, hogy újrázás esetén betiltják az összes főbb ellenzéki pártot.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Unió az LMBT-jogokat korlátozó törvény visszavonására szólította fel Georgiát

Mindezek nem sokáig maradtak válasz nélkül az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről. Brüsszel befagyasztotta a dél-kaukázusi ország csatlakozási folyamatát, Washington pedig szankciókat rendelt el több magas rangú vezető ellen.

A Georgiai Álom azt hangoztatja, hogy a lakosságnak háború és béke között kell választania jövő héten. Jól illusztrálja ezt, hogy a párt kampánya keretében olyan óriásplakátok lepték el az országot, amelyek egyik oldalán a háború sújtotta Ukrajna látható fekete-fehérben, a másik oldalán pedig a virágzó Georgia színesben.

Bidzina Ivanisvili, a Georgiai Álom de facto vezetője egyebek mellett azt javasolta, hogy az ország kérjen bocsánatot az Oroszországgal vívott 2008-as háborúért, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig éppen a Nyugat által bírált intézkedéseiért dicsérte a tbiliszi kormányt.

Your browser doesn’t support HTML5

Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választás Moldovában és Georgiában

Az 56 éves Szaakasvili rámutatott, hogy Oroszország hibrid háborút folytat Georgia ellen, és rendkívül borús jövőképet festett a jelenlegi kormánypárt győzelmének esetére. „Ha elcsalják a választásokat és megszerzik a hatalmat, akkor Georgia megszűnik független országként létezni” – mondta. De a reményének is hangot adott az új nemzedékkel kapcsolatban, amely az utóbbi évtizedekben Oroszország helyett már Európa felé orientálódott.

A politikust 2021 októberében tartóztatták le, amikor visszatért Ukrajnából, ahol második ciklusa vége óta élt. Most hatéves börtönbüntetését tölti hatalommal való visszaélés miatt, amelyet támogatóival együtt koholt vádnak tart. Azt állítja, hogy a börtönben megmérgezték.

Megszavazta a georgiai parlament azt a törvényt, amely ellen hetek óta tízezrek tiltakoztak

Több nyugati tisztségviselő és szervezet is Szaakasvili szabadon engedésére szólította fel a hatóságokat. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy „azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátásomat követelik az egészségi állapotomtól függetlenül, mert jól tudják, hogy koholt vádak alapján tartanak fogva. (…) Tavaly több hónapon át élet és halál között voltam. Még mindig érzem a mérgezés hatását.”

A rossz fogva tartási körülményekről is panaszkodott. „Három éve nem láttam a napot, és egy lélegzetvételnyi friss levegőhöz sem jutottam. Teljesen üres indokokkal megtiltották, hogy telefonáljak, és a törvény durva megsértésével a parlamenti képviselők sem látogathatnak meg.”

Az egykori elnököt az ukrajnai háborúról is kérdezték. „Oroszország végső veresége ebben a háborúban elkerülhetetlen és eleve elrendeltetett, amíg Európa nem enged a defetizmusnak, az Egyesült Államok pedig az elszigetelődésnek. (…) Amíg ez nem történik meg, addig Oroszországnak nincs esélye.”