Összesen 1,7 milliárd dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának az Egyesült Államok

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője (archív felvétel)

Az Egyesült Államok július 29-én két segélycsomagot jelentett be Ukrajnának összesen 1,7 milliárd dollár értékben.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a kétszázmillió dolláros elnöki csomag légvédelmi elfogó eszközöket, HIMARS-lőszereket, tüzérségi és aknavető lövedékeket, valamint Javelin és más páncéltörő rakétákat tartalmaz majd.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma is bejelentett egy másfél milliárd dolláros támogatást, amelyet a biztonsági segítségnyújtási kezdeményezés alapjain keresztül biztosít.

Ezek a források nagy hatótávolságú tüzelési képességekkel és páncéltörő fegyverekkel, valamint az Egyesült Államok korábbi adományainak fenntartásához szükséges felszerelésekkel „erősítik Ukrajna légvédelmét” – mondta Kirby.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna második napja támad orosz energetikai létesítményeket

A Pew Research Center július 29-i jelentése szerint az amerikaiak több mint fele aggódik az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió elhúzódása és a segélynyújtás költségei miatt.

Az Ukrajnának szánt segély kétpárti kongresszusi támogatása ellenére az amerikai közvéleményt megosztja, hogy milyen mértékű támogatást kellene Washingtonnak nyújtania – derül ki a Pew Research Center felméréséből.

Az intézet szerint az amerikaiak 48 százaléka gondolja úgy, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége segíteni Ukrajnát, 49 százalékuk nem ért ezzel egyet.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban a kongresszusban kampány indult a republikánusok körében Ukrajna támogatásának növelésére, a Pew Research Center arról számolt be, hogy a republikánusok csaknem fele véli úgy, hogy Washington túl sok segélyt ad Ukrajnának, szemben a teljes amerikai népesség 29 százalékával. A megkérdezett amerikaiak mindössze 19 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Államok nem nyújt elegendő támogatást.

Míg a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump volt elnök azt állította, hogy megválasztása esetén 24 órán belül véget vetne Oroszország teljes körű inváziójának Ukrajna ellen, az amerikaiak mindössze 34 százaléka gondolja úgy a jelentés szerint, hogy a háború „jelentősen veszélyezteti” az Egyesült Államok érdekeit.

A Pew Research Center azt is megállapította, hogy a demokraták nagyobb valószínűséggel tartanak attól, hogy Oroszország átveszi a hatalmat Ukrajnában, és megtámadja Európa más országait, mint a demokraták.

A Pew Research Center július elején csaknem 9500 ember bevonásával végzett felmérése szerint a segélyezés ellenzése dacára „a közvélemény széles körben támogatja a szigorú gazdasági szankciók fenntartását Oroszországgal szemben”.

Meghekkelt bélyeg, töltényből békejel: kreatív köztéri és harctéri ellenállás Oroszországban