Válasz Online: Minden korábbinál több az üres háziorvosi praxis

Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nőt a ReFoMix Nonprofit Kft. Dobozi utcai nappali melegedő és éjjeli menedékhelyén lévő orvosi rendelőben, Debrecenben 2017. január 5-én (képünk illusztráció)

Csaknem ötven százalékkal emelkedett tavaly év eleje óta a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok száma. Már az eddig jobb helyzetben levő központi régióban is egyre nagyobb a hiány háziorvosokból. Budapest a második legrosszabb helyen áll az üres praxisok számát tekintve.

Ingyen sem kell senkinek a praxisom – mondta a Válasz Online-nak Szabó Ágnes győri háziorvos.

„Egyetlen érdeklődő volt, Erdélyből, de egy telefonhívásnál tovább nem jutottunk. Azóta sem jelentkezett” – fogalmazott a lapnak.

A nyugati iparvárost is elérte, ami sokáig elsősorban Magyarország északkeleti, szegényebb részeire volt jellemző: eladhatatlanná váltak a háziorvosi praxisok.

A Magyar Orvosi Kamara tavaly februári összesítéséből kiderült, hogy eggyel több 35 évnél fiatalabb háziorvos volt Magyarországon, mint 85 évnél idősebb. A háziorvosok csaknem negyven százaléka betöltötte már a 65. életévét.

Régóta ismert, hogy utánpótlás hiányában csak idő kérdése, hogy a rendszer összeomoljon, de azt kevesen gondolták, hogy ilyen gyors lesz. Budapesten öt éve még tíz alatt volt a betöltetlen körzetek száma, jelenleg 86.

A kormány a helyzet orvoslására első praxishoz jutási és letelepedési támogatást indított. Az öt évnél régebben üres praxisok betöltésére húszmillió forintos támogatást lehet igényelni, ha valaki aláír hat évet, 2017 óta azonban nem emelték az összeget. A nagyvárosokban ez nem elég az otthonteremtéshez, ezért nem tolonganak érte.

Ehhez kapcsolódóan: Az államtitkár kimondta: az ország méretére kell szabni az egészségügyi rendszert

A falvak jelentős része elvesztette az értelmiségét, már sem ott lakó tanítójuk, sem papjuk, sem gyógyszerészük nincs. Szinte biztosra vehető, hogy az orvos sem fog odaköltözni; városi, nagyvárosi bázist teremt majd, ahol a házastársa is talál munkát, van bölcsőde, és a nagyobb gyerekeknek is biztosított a megfelelő minőségű oktatás – írja a lap.

A háziorvosi szolgálatok ellehetetlenülésének folyamatát leginkább a tartósan, fél évnél hosszabb ideje üres praxisok számának alakulásán lehet felmérni. 2016-ban 252 ilyen volt, tavaly augusztusban 659, és azóta még rosszabb lett a helyzet: januárban 826, augusztus 9-én pedig már 910 körzetben nem volt háziorvos, vagyis másfél év alatt csaknem ötven százalékkal nőtt a hiány.

A kormány szerint annak idején hiba volt az önkormányzatoknak adni a háziorvosi ellátást, mert így rengeteg felesleges új praxis jött létre. Eddig is az állam felügyelte a rendszert egy másik hatóságán keresztül, de az egészségügyért felelős államtitkár szerint nem jól, a rendszer széttöredezett, az önkormányzatok összefogás helyett egymás elől viszik el a háziorvosokat. Takács Péter szerint indokolt a praxisjog felülvizsgálata. A szolgálatokat elveszik az önkormányzatoktól, és a járások alá rendezik, az egész folyamatért pedig az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) teszik felelőssé.

A lap által már 2022-ben megszerzett kormányjavaslat azért lehet problémás, mert miközben folyton a magyar egészségügy kórházcentrikusságát hibáztatják, most a maradék, még nem kórház alá sorolt egészségügyi ellátást is betagolnák a kórházak alá, és az önálló szakrendelőkre is ez várhat.

Ehhez kapcsolódóan: Póta György: Ha nem szakad meg ez az ördögi kör, felmorzsolódik a házi gyermekorvosi ellátás