„Mindenki ki van akadva, hogy nem volt elég az egymilliós fizetés” – a feldobott mátészalkai tankerületi vezető ügye

2024. szeptember 2., a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ünnepélyes tanévnyitója, amelyen többek között részt vett Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, Tilki Attila országgyűlési képviselő és Törös Katalin tankerületi igazgató

Túlságosan éhes volt – így jellemezték Törös Katalint, akit nemrég Pintér Sándor belügyminiszter menesztett a Mátészalkai Tankerületi Központ éléről, mivel a nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a jelenleg is zajló eljárásban. Munkatársai szerint Törös Katalin a szabályokat felrúgva általában négyszemközt tárgyalt a vállalkozókkal, kihagyva a gazdasági vezetőt. A Belügyminisztérium a Szabad Európának adott válaszában azt írta: a BM háttérintézményeiben átfogó ellenőrzési rendszer működik, ennek köszönhetően jelenleg három volt tankerületi igazgató ellen folyik büntetőeljárás. Vagyis szerintük a rendszer jól működik.

Kilenc emberrel beszéltünk, akik gyerekkora óta jól ismerik Törös Katalint, és olyanokkal is, akik együtt dolgoztak vele; interjúalanyaink között vannak politikusok. Az ügy egyelőre nyomozati szakban van, de nemcsak ezért kértek névtelenséget, hanem azért is, mert állításuk szerint félnek a nő kiterjedt politikai kapcsolatai miatt, így cikkünkben megváltoztattuk a nevüket.

Éhes

„A helyi kormányerőkkel nagyba’ van. Itt, a Beregben próbálták elsikálni az ügyet a fideszesek, de nem sikerült. Már májusban kibukott, hogy ezerrel nyomoznak Törös Kati ellen, megpróbálták védeni a védhetetlent, de nem nagyon ment, takargatták, hátha nem lesz ebből semmi.”

Mégis lett – mesélte József, aki gyerekkora óta jól ismeri a tankerületi igazgatót, közeli ismerőse, falubelije volt. Azt mondta a Szabad Európának: a településen mindenki meglepődött azon, hogy a rendőrség alapos gyanúval kihallgatta az asszonyt.

„Magyarország belügyminisztere megszüntette a mátészalkai tankerületi központ igazgatója jogviszonyát. A volt vezetőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség”

– áll az MTI-ben 2024. szeptember 30-án kiadott belügyes közleményben.

„Éhes volt nagyon, érted? Nagyon idős és nagyon egyszerű szülei vannak, akik mindezek ellenére erejükön felül taníttatták Katit, aki férjhez ment Hajdúszoboszlóra. De ez nem jött össze. Ezután ismerkedett meg a fideszes exállamtitkárral, aki hozzá képest társadalmilag a csúcson volt. Kati törtető volt, és hatalmat akart. Mindenhol igazgató akart lenni. A környéken mindenki ki van akadva, hogy nem volt elég az egymilliós fizetés”

– folytatta József.

Összesen 61 település oktatási intézménye tartozik a Mátészalkai Tankerületi Központhoz. Ami érdekessé teszi a tankerületet, az az, hogy három választókerületre is kiterjed, forrásaink szerint ez azt jelenti, hogy három fideszes országgyűlési képviselő osztozik a rajta. A meggyanúsított Törös Katalin több mint egy évtizede szoros kapcsolatban áll a Fidesz korábbi államtitkárával, aki egyébként az MNV igazgatósági elnöki pozícióját is betöltötte. Sokak szerint a korábbi politikus kapcsolatrendszere nélkül nem jutott volna ilyen magasra.

Úgy tudom, hogy Törös Katalin Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő embere. Az előző tankerületi igazgatót, Pesti Lászlót Kovács Sándor ambicionálta. Ha jók az információim, akkor Tilki Attila következett a sorban, a képviselő úr pedig Törös Katalint jelölte meg mint alkalmas jelöltet, amin egyébként csodálkoztunk”

– mondta a vármegyei viszonyokat a neve elhallgatását kérő mátészalkai politikus.

„De most ráb*szott, mert mindenét zárolták. Tivadaron minden az ő nevén van, a ház, minden. Tarpán ingatlanja van. A belügyminiszter hivatalosan szeptember 30-án kirúgta Katit, akinek másnap volt a születésnapja. Biztos nagyon vidám bulija lehetett”

– ezt már ismét József mesélte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának van gyakorlata a zár alá vételben – mondja Szabó Gyula ügyvéd, aki szerint a hivatal nyomozói elől szinte lehetetlen elrejteni a vagyontárgyakat:

„A teljes vagyonra, nagy értékű autókra úgynevezett bűnügyi zárlatot lehet tetetni. De nehéz dolga van annak is, aki a hivatal elől esetleg a kriptovalutáit akarja elrejteni, előbb-utóbb azt is megtalálják. Amikor a bíróság megállapítja, hogy mit követett el az elítélt, például eltulajdonított 110 millió forintot, akkor vagyonelkobzást lehet elrendeli a zárolt vagyon összegéig. Akinek zár alá veszik a vagyonát, az nem tud semmit kezdeni vele, csak a végleges eljárás lezárása után oldják fel.”

Kerestük a fideszes exállamtitkárt, telefonon értük el. Meglepődött, hogy egyáltalán megtaláltuk, és neheztelt. Kérdésünkre, hogy mi ezzel a problémája, azt mondta: nem érti, honnan tudtuk meg a telefonszámát, hiszen nem is az ő nevén van. A gyanúsítottként kihallgatott Törös Katalin sem akart nyilatkozni lapunknak, ahogy betegségre hivatkozva Kovács Sándor, a térség 5-ös számú választókerületének elnöke, fideszes országgyűlési képviselő sem. Hallgatásba burkolózott a szintén fideszes országgyűlési képviselő Tilki Attila is, akit e-mailben kerestünk. Így arra sem tudott reagálni, hogy forrásaink szerint a tankerületben a ranglétrán felfelé lépkedéshez kifejezetten előnyt jelenthetett a politikai kapcsolatrendszer és a politikai befolyás.

Félelem nélkül

Törös Katalin a 2022. március 31. és 2023. március 15. közötti időszakban helyettesítéssel látta el a tankerületi igazgatói feladatokat, 2023. március 16-tól felmentéséig pedig a Mátészalkai Tankerületi Központ kinevezett tankerületi igazgatója volt. A Belügyminisztériumtól úgy tudjuk: az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján részesült a kötelezően járó béren kívüli juttatásokban: 2023-ban cafetériát és szolgálati elismerést is kapott. Az egyik munkatársa – nevezzük Verának – 2022-ben lett a kollégája. Vera szerint amikor felvették a tankerületi központhoz, már az első néhány napban feltűnt, hogy a legtöbb vezető fél Törös Katalintól, de gyorsan kiderült, hogy ez csak a legkisebb gond.

„Amikor odakerültem, már megvolt a híre. Például hogy szereti a szerződéseket zárt ajtók mögött kötni a vállalkozókkal. Ezek a megbeszélések úgy zajlottak, hogy az esetek nagy többségében a gazdasági vezetőt is kihagyta a tárgyalásból, úgymond saját maga intézte. Ezek a szerződések érintették a tűzvédelmi területet, a beépített tűzjelző berendezéseket, az összes informatikai beszerzést, tehát széles volt a spektrum”

– mondta Vera, aki még a Törös-érában dolgozott a tankerületnél, éppen ezért ő is azt kérte, hogy változtassuk meg a nevét a cikkben. Szerinte mindenki tudott arról, hogy a tankerületi központ igazgatójának komoly politikai kapcsolatrendszere van, emiatt pedig – ahogy mondta – be van védve, és ezt éreztette is mindenkivel. Egy másik tankerületi munkatárs szerint a túlárazás sem volt idegen a négyszemközt lepapírozott szerződésekben. A Törös Katalin munkájára rálátók közül többen is azt mondták: például az oktatási intézmények tűzjelző, füstérzékelő berendezéseinek felújításával, kiépítésével viszonylag tág határokon belül lehetett játszani, már ami az árat illeti.

Azt, hogy rendszerszinten működött-e a korrupció a Mátészalkai Tankerületi Központban, forrásaink nem állították egybehangzóan.

„Volt a tankerületnél egy másik férfi, aki szintén nagyon seftelt. Fel volt osztva a terület, hogy ki melyik territóriumon nyúlhat le pénzt. Ez a bizonyos alacsonyabb beosztásban lévő vezető egy idő után már nagyon féltette a seggét, ezért gyűjtötte a kompromittáló iratokat, hogy ha esetleg arra kerül a sor, vádalkuzzon. Azt egyelőre nem tudjuk mi sem, hogy végül hogyan bukott ki az ügy. Egyszer csak megjelentek a tankerületnél a nyomozók, betereltek minket egy szobába, számítógépeket foglaltak le, a gazdasági vezetőnek elmentek a lakására, meg, gondolom, Törös Katalin házában is körülnéztek, és ott is házkutatást tartottak”

– emlékezett vissza Vera.

Az utóbbi időben több tankerületi vezető ellen indult büntetőeljárás. A Belügyminisztérium szerint éppen ez mutatja, hogy jól működik a rendszerük.

„Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kért adatszolgáltatás szerint válaszadásunk időpontjában a rendőrség három volt tankerületi igazgató ellen folytat büntetőeljárást. A Belügyminisztérium háttérintézményeiben átfogó ellenőrzési rendszer működik, a volt tankerületi igazgatók ennek az ellenőrzési rendszernek »köszönhetően« állnak büntetőeljárás hatálya alatt – a rendszer működik”

– írta lapunknak a BM.