„Mindenkiről tudok sok mindent. Azt is, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni” – hangzik el azon a Népszava birtokába került hangfelvételen, amelyet a lap szerint akkor készítettek, amikor Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy budapesti szállodában az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott.

A több mint két és fél órás hanganyag elején Sztojka Attilát, aki egyben a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, név szerint is bemutatják. A lap szerint a felvételen a kormánybiztos a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Hozzáteszi, hogy még fog hozni lehetőségeket, amelyekért cserébe politikai és szakmai teljesítményt vár, de hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki.

Ehhez kapcsolódóan: „Lassan mindannyian vakok leszünk” – Varga András olaszliszkai plébános

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni” – hangzik el a hangfelvételen, amelynek végéhez közeledve Sztojka Attila arról beszél, hogy „mindenkiről jönnek hírek”, és BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

A hallgatóságból erre valaki úgy reagált, hogy „Hoppá!”.

A lap elérte Sztojka Attila kormánybiztost, aki azt mondta, hogy nem ismeri a felvételt, de annak készítéséhez nem járult hozzá, és a kérdésekre csak írásban hajlandó válaszolni. Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője ugyanakkor a lapnak azt mondta, hogy a szervezet ORÖ-s képviselői december második hétvégéjén is találkoztak a kormánybiztossal.

Frissítés
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a hírek után Facebook-oldalán bejelentette, hogy hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja feljelentést tesz.

Ehhez kapcsolódóan: A szörnyeteggé válás útja: romák elleni rendőri erőszak az EU-ban