Mintegy kétszáz külföldi állampolgár távozhatott Afganisztánból

Evakuálás a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 22-én

Újabb mintegy kétszáz külföldi állampolgár hagyta el Afganisztánt a Qatar Airways légitársaság gépén a kabuli repülőtéren keresztül, ez az első hasonló járat a nemzetközi erők távozása óta.

Elemzők szerint a csütörtöki dohai járatindítás áttörést jelenthet az Egyesült Államok és az Afganisztánt villámsebesen uralmuk alá hajtó iszlamista tálib lázadók közötti, eddig meglehetősen nehézkes koordinációban.

Előzőleg arról szóltak a hírek, hogy a radikálisok immár egy hete blokkolják a mentőjáratok indítását Mazari-Saríf légikikötőjében, ahol emberek százai rekedtek, köztük tizenkilenc amerikai. Ez felvetette annak gyanúját, hogy a tálibok nem tartják be korábbi ígéretüket, miszerint lehetővé fogják tenni a szükséges úti okmányokkal rendelkezők távozását. Később Antony Blinken amerikai külügyminiszter tudatta: a probléma az, hogy egyesek nem rendelkeztek érvényes útlevéllel, így az egész csoportnak várnia kellett.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő arról számolt be az AP hírügynökségnek, hogy két „nagyon magas rangú” tálib vezető segítette a katari repülőgép felszállásának engedélyezését. Mint közölte, amerikaiak, németek, kanadaiak és magyarok is vannak a fedélzeten.

Sajtójelentések szerint a kifutópályán tálib fegyveresek járőröztek, miközben az utasok bemutatták az irataikat, csomagjaikat pedig bombakereső kutyákkal ellenőrizték. Mára a repülőtér korábbi dolgozói közül sokan visszatértek a munkába.

Ehhez kapcsolódóan: A tálibok betiltották a női sportokat és az engedély nélküli tüntetéseket

Felgyorsulhat az evakuálás

A 12 éves Irfan Popalzai, aki anyjával és öt testvérével várakozott a beszállásra, elmondta, hogy családja az egyesült államokbeli Marylandben él. „Afgán vagyok, de tudod, Amerikából, és nagyon izgatott vagyok” – jelentette ki.

Ez az első járat a kabuli repülőtérről azóta, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta a dél-ázsiai országot augusztus 31-én, miután emberek tízezreit menekítették ki az azt megelőző két hétben.

Egy neve elhallgatását kérő külföldi diplomata közölte, hogy a következő néhány nap során újabb, nagyjából kétszáz fős csoport fog felszállni az afgán fővárosból a tervek szerint.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa annak a több tízezer helyinek, aki szeretne elmenekülni Afganisztánból, tartva a tálibok uralmától.

Az Egyesült Államok egy héttel ezelőtt zárta le afganisztáni kivonulását, miután a radikálisok augusztus közepén átvették az uralmat a főváros, Kabul felett is. Azóta több mint 123 ezer embert evakuáltak a dél-ázsiai országból. A kimenekítettek többsége a nemzetközi erőket korábban segítő helyiek és családtagjaik közül került ki. Közel sem sikerült azonban mindenkit kijuttatni, akit szerettek volna, több mint száz amerikai állampolgár is Afganisztánban maradt.

Your browser doesn’t support HTML5

Könnygáz és figyelmeztető lövések: nőjogi tüntetéseket oszlattak fel a tálibok

Készült az AP tudósításának felhasználásával.