Modern amerikai felszereléssel vonul fel a tálibok elit egysége

Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről

A tálibokról a köztudatban élő, szandálos-kalasnyikovos képpel szöges ellentétben modern, professzionális katonai felszerelésben, zsákmányolt amerikai fegyverekkel fotózták le az afgán felkelők különleges kommandósait. A közösségi médiában megosztott képek persze propagandacélokat szolgálnak, de a katonai szakértők abban egyetértenek, hogy a tálibok a korábbinál jobban felszerelt és kiképzett emberekkel rendelkeznek.

A tálibok saját „különleges erőikként” mutogatják a közösségi médiában az úgynevezett Badri 313 egység tagjait. A fotókon látható fegyveresek ránézésre inkább illenének egy fejlett állam hadseregébe, mint a világ egyik legszegényebb felkelői közé: a fegyveresek modern repeszálló testpáncélt, bakancsot viselnek, kezükben a szovjetellenes felkelés idejéből megmaradt Kalasnyikovok helyett az amerikai hadseregben rendszeresített M4-es karabélyok láthatók, néhányuknál éjjellátó szemüveg és fejlett célzóberendezés van.

Tonnaszámra zsákmányoltak amerikai fegyvereket

Egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében Badri 313 katonái még amerikai kollégáikat is kigúnyolták azzal, hogy megismételték azt a híres képet, amelyen az amerikai katonák 1945-ben Ivo Dzsima szigetén kitűzik a zászlajukat – ezúttal az amerikai lobogó helyett a tálibok fehér zászlaja látható a fotón. Az elmúlt napokban az egység a kabuli nemzetközi repülőtéren kívül is felvonult, farkasszemet nézve a több ezer civil evakuálását felügyelő amerikai katonákkal.

Az afgán TV RTA műsorában leadott felvétel a tálibok különleges egységéről

A tálib egység a 1400 évvel ezelőtti badri csatáról kapta a nevét, amikor Mohamed próféta állítólag mindössze 313 katonával győzte le ellenségeit. Szakértők szerint a tálib egység akár több ezer fős is lehet. Egy, a Twitteren népszerű, Calibre Obscura álnéven író nyugati fegyverszakértő szerint az egység „nem lenne ellenfél a nyugati, indiai vagy pakisztáni különleges erőknek”, de tény, hogy „hatékonyabbak, mint a normál tálibok, és biztosan hatékonyabbak, mint a néhány héttel ezelőtti afgán nemzeti hadsereg reguláris egysége”.

A Badri felszereltsége az afgán hadsereg összeomlása nyomán erősödött, akik rengeteg amerikai fegyvert, köztük páncélozott Humveeket és repülőgépeket hagytak hátra.

Ehhez kapcsolódóan: Tompára és Röszkére viszik a kimenekített afgánok újabb csoportját

Bill Roggio, az amerikai székhelyű Long War Journal vezető szerkesztője az AFP-nek így nyilatkozott: „A propaganda mellett a május óta tartó utolsó offenzíva során valóban láthattuk, hogy a tálib különleges erők döntő szerepet játszottak Afganisztán elfoglalásában.” Hozzátette: „Ahogy lerohanták az afgán hadsereget, egyre nagyobb mennyiségű nyugati felszerelésre tettek szert. Az USA gyakorlatilag felfegyverezte a tálib hadsereget” – tette hozzá.

Szakértők szerint ugyanakkor a tálibok a legfejlettebb felszereléseket, különösen a helikoptereket aligha tudják majd működtetni, különösen karbantartani az amerikai hadiipar támogatása nélkül.

A pakisztáni hadsereget sejtik az egység mögött

Az AFP információi szerint a Badri 313 tagjai a Dzsalaluddin Hakkáni tálib vezető által alapított Hakkáni-hálózat tagjaiból kerültek ki, amely az elmúlt húsz évben Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja volt, a NATO-csapatok és az afgán nemzeti hadsereg elleni gerillaakciókkal és számos polgári célpont elleni öngyilkos támadásokkal vált ismerté. A hálózat főként Kelet-Afganisztánban működik, és a gyanú szerint az ország pakisztáni oldalán is tartott fenn táborokat. Az elmúlt években a tálib vezetésben is egyre nagyobb befolyásra tettek szert a Hakkáni-csoport tagjai.

Ehhez kapcsolódóan: ENSZ: vörös vonal az afgán nők jogainak tiszteletben tartása

A pakisztáni katonai apparátust régóta gyanúsították azzal, hogy kapcsolatban áll a Hakkáni-csoporttal – Mike Mullen amerikai admirális 2011-ben egyenesen az iszlámábádi hírszerzés egyik karjának nevezte a tálib militánsokat. „Nagy a valószínűsége annak, hogy Pakisztán valamilyen formában kiképzést biztosított az egységnek” – mondta a terrorizmusra és felkelésekre szakosodott elemző, Janes Henman. A pakisztáni vezetés tagadta, hogy kapcsolatban állna a tálibokkal.

Gilles Dorronsoro, a párizsi Sorbonne Egyetem Afganisztán-szakértője szerint az új tálib kommandósok megjelenése egy trend része. „A kétezres évek közepe óta a tálibok figyelemre méltó professzionalizálódásának lehettünk tanúi – mondta az AFP-nek. – A háború, amit most vívnak, nem ugyanaz, mint amit a szüleik vívtak a szovjetek ellen. Friss harci tapasztalatokkal rendelkeznek, és jól ismerik a technológiát.”

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere