Ismét megtámadná a kormány az egészségügyi dolgozók fizetését és munkaidejét egy új tervvel

Ápoló a fővárosi Szent János kórházban 2020. május 14-én

Az állami egészségügy folyamatosan erősödő emberhiányát a még ott dolgozók munkaidejének növelésével oldaná meg, miközben a többletmunka díjazását visszavágná egy új kormányzati jogszabálytervezet. Az orvosi kamara szerint a kormány nem érti, mekkora kárt készül okozni, a szakszervezetek szerint tömeges felmondások jöhetnek, például a műtéti asszisztenseknél, beteghordóknál.

„A már normaszövegszinten kidolgozott javaslat alapján az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát a kormány az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni. Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása” közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy véleményezésre átküldött, új kormányzati jogszabálytervezetről.

A kormány tervei szerint

megháromszoroznák az előírható ügyeletek számát,

a jelenlegi havi kettő helyett akár hatszor is kötelezhetők lennének ügyeletre az állami egészségügyben dolgozók – írt részleteket a tervezetről a Népszava. Ezzel párhuzamosan a többletmunka díjazását is erősen visszavágja a terv, például az éjszakai műszakokért sem adhat több pénzt a munkáltató, mint a délutániakért.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint a visszavágás után tömegesen hagyhatják el a pályát nehezen pótolható dolgozók, miközben már most is munkaerőhiány van az állami egészségügy minden pontján. Szerinte

a műtéti asszisztensek, a betegszállítók, a laborasszisztensek jövedelmében havi ötven- vagy akár kétszázezer forintot is jelenthet az ügyeleti díj, amit most elveszítenének

a tervezett szabályozással.

„A beteghordók többsége a pihenőidejében munkát vállal – burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol –, hogy meg tudjon élni. Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani, és otthagyni a betegtologatást” – mondta el az új tervezetről a lapnak Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke.

Szerinte jelentős visszalépés az új tervben az is, hogy

a jövőben beoszthatók lennének többletmunkára a várandósok, a kisgyermeküket egyedül nevelők is.

Ha hétvége vagy ünnepnap követi az ügyeletet, akkor nem járna érte pihenőidő a dolgozóknak.

Emellett fél órával egy csapásra meghosszabbítanák a munkaidőt azzal, hogy az ebédidő nem számítana bele a munkaidőbe. Két ügyelet között eddig 11 órás pihenő járt, most a munkáltató ezt is csökkenthetné három órával.

A MOK és MOSZ hétfőn levelet írt Pintér Sándornak a tervezet várható hatásairól, és bejelentették, hogy nem fogadják el, jogos eszközeikkel élni fognak ellene. A MOK jogászai szerint egyébként a javaslat eleve ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió Bíróságának korábbi döntéseivel, iránymutatásával.

Takács Péter államtitkár kedd délutánra egyeztetést ígért néhány kiválasztott szervezettel. A két nagy szakszervezetet, a FESZ-t és a MOSZ-t nem hívta meg, a orvosi kamarát viszont igen.