Műemléki védelmet kapott Lázár Jánostól a hegyvidéki Turul-szobor

Lázár János sajtótájékoztatója 2024. augusztus 16-án Budapesten

A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladata, hogy megóvja az értékeket – írta a politikus a Facebook-oldalán. A budai kerület új polgármestere, Kovács Gergely szerint ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani Lázár János.

Lázár János azzal indokolta az intézkedést közösségi oldalán, hogy noha az emlékmű szinte az avatása óta politikai viták kereszttüzében áll, ez nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek.

Kovács Gergely reagálásában megjegyzi: a kerületben sok olyan építészeti érték van, amelyek valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete, de ezeket a NER-közeli vállalkozók pár napja épp bontani kezdték.

Ehhez kapcsolódóan: Pusztuló szanatóriumok a legdrágább budai környékeken

A Kutyapárt színeiben politizáló polgármester kampánya során és június 9-én, az önkormányzati választás éjszakáján arról beszélt a Partizánnak, hogy a nagyon sok embert sértő, rengeteg feszültséget gerjesztő Turul-szobor a szoborparkba kerül. Későbbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy nem a szobor eltávolítása lesz az első dolga, mert nem akarja azzal kezdeni, hogy utcai harcot vív Toroczkai Lászlóékkal.

A szobrot a II. világháború áldozatainak emlékére állították 2005-ben, de kiderült, hogy nemcsak áldozatok, hanem számos gyilkosuk neve is rákerült. Ráadásul nem messze attól a helytől állították fel, ahol a Kun páter vezette egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet működött, amely a közelben tömeggyilkosságokat hajtott végre.