Úgy tűnik, a békepárti magyar kormány nélkül rendeznek békekonferenciát

Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg

Harminc ország, valamint az Európai Unió képviselői tanácskoznak a béke esélyeiről hétvégén Szaúd-Arábiában. A jelek szerint Magyarország nem lesz ott, mint ahogy minden bizonnyal nem volt ott az esemény elődjén sem júniusban.

A nyugati és a fejlődő országok álláspontját szeretné közelíteni egymáshoz Szaúd-Arábia azzal a békekonferenciával, amelyet a hétvégén rendeznek Dzsiddában. Az eseményt beharangozó cikkében a Politico című brüsszeli lap azt írta: a meghívottak között van például Kína, Nagy-Britannia, Dél-Afrika, Törökország, az Európai Unió képviselői, valamint Lengyelország is, míg az Egyesült Államokat Joe Biden biztonságpolitikai főtanácsadója, Jake Sullivan képviseli majd.

A The New York Times szerint Brazília, India, Chile is jelen lesz, összesen harminc ország képviselőit hívták meg a Vörös-tenger partján fekvő városba. Az ukrán kormány reprezentánsai szintén ott lesznek, nem hívták meg viszont Oroszországot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ettől függetenül azt nyilatkozta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek, hogy figyelemmel fogják kísérni a békekonferenciát.

Közelebb hozni

A konferencia bevallott célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a nyugati országok álláspontját és azokét, amelyek nem ítélték el egyértelműen (vagy sehogyan sem) Oroszországot az agresszió miatt. Számos afrikai állam és több dél-amerikai ország is idetartozik.

Ehhez kapcsolódóan: Elhárított dróntámadások az orosz haditengerészet krími támaszpontja ellen.

Vannak olyan résztvevők – mint például Törökország –, amelyek valóban fontos közvetítők lehetnek Oroszország felé. Mint a Politico emlékeztetett rá, Recep Tayyip Erdoğan diplomáciai törekvéseinek eredménye volt a megállapodás Ukrajna és Oroszország között arról, hogy a Fekete-tengeren elindulhatott a gabona exportja.

Rászorulók

Ez éppen az érintett országcsoport szempontjából volt életbevágó, hiszen ezen államok nagy többsége alapvetően szorul rá az olcsó orosz és ukrán gabona importjára. Oroszország ugyanakkor július 17-én felmondta az egyezményt, azóta szisztematikusan pusztítja azokat az ukrán kikötőket, amelyekből gabonát lehetne hajón szállítani.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb orosz légitámadások a román határ közelében.

A szaúdi konferencia előtt már tartottak egy hasonló rendezvényt a dán kormány kezdeményezésére június végén Koppenhágában. Ennek résztvevői ugyanazok voltak, akiket most Dzsiddába is meghívtak. Mint a Politico megjegyzi, Szaúd-Arábiának is kulcsszerepe lehet egy esetleges közvetítésben a Nyugat és Oroszország között. Mindkét állam tagja a Kőolajtermelő Országok Szervezetének (OPEC), és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a háború kitörése óta többször tárgyalt már Vlagyimir Putyinnal, legutóbb júniusban.

A jelek szerint ugyanakkor Magyarország nem vesz részt a békekonferencián, és nem találtunk semmilyen arra utaló információt, hogy júniusban Koppenhágában képviseltette volna magát. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a hivatalos magyar álláspont szerint „Magyarország az egyetlen békepárti ország a nyugati világban”, és Orbán Viktor már többször kijelentette, hogy Budapesten is lehetnének béketárgyalások.

Az ügyben kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét és a külügyminisztérium sajtóosztályát is, egyelőre nem kaptunk választ. A budapesti szaúdi nagykövetség megkeresésünkre csak annyit írt: egyelőre ők sem kaptak tájékoztatást a szaúdi kormánytól a résztvevőkkel kapcsolatban.