Heti Covid-jelentés: hatvanegy magyar áldozat a múlt héten

Oltáshoz készülődnek a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 20-án

Ezúttal is csökkent a kórházban lévő koronavírusos betegek száma, elhunyt viszont újabb hatvanegy beteg. Az oltási program továbbra sem gyorsult fel.

46,5 ezer fölé emelkedett a járvány közvetlen áldozatainak száma Magyarországon az állami egészségügy szerdai jelentése szerint. A múlt héten összesen hatvanegy újabb beteg vesztette életét a járványban.

483 koronavírusos beteg van jelenleg kórházban, közülük tizennyolc ember állapota olyan súlyos, hogy invazív lélegeztetőgéppel tartják életben.

Ehhez kapcsolódóan: Folyamatosan frissülő adatok – Covid-19-helyzet Magyarországon

Az oltási program továbbra is tetszhalott állapotban van, az elmúlt hét során átlagosan durván napi száz első oltás beadását sikerült megszervezni.

Több mint két év alatt a nyolcvan év feletti magyarok több mint húsz százaléka nem kapott még egy oltást sem az EU-nak küldött adataink szerint. Összesen a népesség durván 64 százaléka kapott az időszak alatt legalább egy koronavírus elleni oltást.

Felmondási hullám az állami egészségügyben

Tavaly összesen 25 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egészségügyben és a szociális ágazatban. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász februárban egyebek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy csak az alapellátásban tíz százalék körül van a betöltetlen praxisok aránya. A kórházi háttér nélkül működő járóbeteg-szakrendelések esetében is fogy a humán erőforrás.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nehéz megbecsülni, hányan állhatnak fel, de saját felmérésük szerint a magasabban képzett ápoló kollégák közül minden negyedik felelte, hogy gondolkodik a távozáson. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien biztosan fel is mondanak majd. Most döntő részük, ha akarna se mondhatna fel a veszélyhelyzet miatt. További részletek kapcsolódó cikkünkben.

Ehhez kapcsolódóan: Ősszel újabb járványhullám várható, és az is kiderülhet, marad-e elég kórházi orvos