Napi kampány: A NAV új akcióba kezdett Iványi Gáborék ellen

A NAV razziája a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületnél 2022. február 21-én

A NAV Iványi Gáborék hajléktalanokat segítő irodájánál razziázott, az esemény a kampány részévé vált.

Hétfőn nagy erőkkel kivonult a NAV a nemrég ellenzéki köztársaságielnök-jelöltként is felmerülő Iványi Gáborék hajléktalanokat segítő egyesületéhez, 250 millió forint körüli járuléktartozást gyanítva. Ezt valószínűleg nem kellett nagyon sokat nyomozni, Iványi Gáborék, azaz a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) protestáns egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület eddig is nyíltan bevallotta, hogy egy jó ideig nem fizettek járulékokat bizonyos munkavállalóik után. Az ő érvük az, hogy szívesen kifizetik minden tartozásukat, ha a magyar állam hajlandó kifizetni azt a nagyjából 12 milliárd forintot, amivel viszont bírósági ítélet szerint tartoznak nekik.

Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben. A MET számos szociális ellátóintézményt működtet, hajléktalanmelegedőket, idősotthonokat és iskolákat a legszegényebbek számára.

„Van tapasztalatom ebben, a rendszerváltás előtt az állampárt is házkutatásokkal igyekezett megfélemlíteni, üldözték az egyházakat” – mondta Iványi Gábor a HVG-nek. Később a NAV közölte az MTI-vel, hogy a házkutatás után úgy látják, hogy 2015 és 2019 között nem fizették be a munkavállalói járulékokat az Oltalom egyesületnél, ez pedig hárommilliárdos hiányt jelent már.

Your browser doesn’t support HTML5

"A liberális múltjára emlékeztetem Orbánt"

Számos vezető ellenzéki politikus kiállt Iványi Gáborék mellett, politikai alapú támadásnak tartják a hatóság mostani, erőszakosabb fellépését. Márki-Zay Péter szerint Iványi Gábor „világ életében csak beletett a közösbe, nem elvett abból”, és nem fogják hagyni, hogy a kormány a hatóságokon keresztül próbálja őket megfélemlíteni. Az egyesült ellenzék vezetője egyébként a nyugati magyar diaszpóráknál kampányol épp, London után Németországot felkeresve.

Nem sikerült elsőre bejegyeztetni egy másik MSZP-t. Múlt hét végén jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a Magyar Szocialista Párt nevére nagyon hasonlító Magyar Szociális Párt, hogy indulnának a választásokon. A mikropárt elnöke korábban a KDNP-ben politizált, írta a Telex. A már 2019-ben is próbálkozó párt formai hibát vétett a mostani jelentkezéskor, de még fellebbezhetnek.

Gattyán György Megoldás Mozgalom nevű pártjának mátészalkai jelöltjét nem vették nyilvántartásba, miután ajánlásainak lesöprő többsége nem volt érvényes. Roland Alex jelölt 576 ajánlásából csak 148-at talált érvényesnek a helyi választási bizottság, vette észre a 24.hu. A Jászságban Pócs János újrázni készülő fideszes politikus aláírásgyűjtését kifogásolta a helyi roma nemzetiségi önkormányzat, erről itt írtunk bővebben. Elindult a parlament új ülésszaka is, ezúttal a miniszterelnök nélkül, Orbán Viktor ugyanis épp Szlovéniába látogatott.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor útjai kifürkészhetők