Navalnij megmérgezésén megy a vita

Alekszej Navalnij szeptember végén

Az orosz külügyminiszter szerint a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot az ellenzéki politikus szervezetében. Közben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kész szakértőket küldeni Oroszországba az eset kivizsgálására.

Az orosz külügyminiszter szerint a berlini Charité klinika orvosai nem találtak harci méreganyagot Alekszej Navalnij ellenzéki politikus mintáiban. Szergej Lavrov Moszkvában hangsúlyozta, hogy a mérget a német hadsereg laboratóriumában mutatták ki.

“A mai napig nem tudjuk, hogy a franciák és a svédek (akik megerősítették a Bundeswehr szakértőinek véleményét) maguk vettek-e mintát, vagy ezeket a németek bocsátották a rendelkezésükre" – tette hozzá az orosz diplomácia vezetője.

Szergej Lavrov szerint Moszkva nem kételkedik abban, hogy az Európai Unió megpróbál majd egyoldalú szankciókat bevezetni Oroszország ellen arra hivatkozva, hogy az ország a Navalnij-ügyben állítólag megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezményt.

Az orosz külügyminiszter az MTI szerint megjegyezte, ebben az esetben Moszkva valószínűleg nem hagyja majd válasz nélkül a lépést.

Közben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentette, kész szakértőket küldeni Oroszországba az ügy kivizsgálására. Az orosz kérés október 1-én érkezett a szervezethez. A kérésről várhatóan kedden döntenek az OPCW tagállamai.

Mi történt Navalnijjal?

Az orosz ellenzéki politikus augusztus 27-én egy szibériai anti-korrupciós forgatásról tartott hazafelé, amikor gépének az omszki repülőtéren kényszerleszállást kellett végrehajtania, mert a 44 éves ellenzéki aktivista rosszul lett. Két napig kezelték Oroszországban, majd Berlinbe szállították.

A berlini kórházból szeptember végén engedték ki. Egy Spiegelnek adott interjúban október elején arról is mesélt, hogy mire emlékszik a mérgezésből. A repülőn elkezdte furcsán érezni magát, kiverte a víz.

Elment a mosdóra, hogy megmosakodjon, de akkor már érezte, hogy nagy a baj. Amikor kijött a vécéből, csak annyit tudott hirtelen mondani a légi utaskísérőnek: „Megmérgeztek. Haldoklom.”

Biztos volt benne, hogy meg fog halni

Aztán összesett, és az utolsó emléke az, hogy arról kérdezik, van-e szívbetegsége. Alekszej Navalnij ekkor teljesen biztos volt benne, hogy meg fog halni. Szerinte a terv az volt, hogy ha a repülőn meghal, és egy hullaházba kerül, akkor sosem mutatják ki, hogy megmérgezték. „Egyszerűen csak egy gyanús haláleset lett volna.”

Az eset előtt inkább csak viccelődtek az ismerőseivel, hogy egyszer lehet meggyilkolják, mesélte az interjúban Alekszej Navalnij. Azonban amikor a barátai, akik még a szállodában voltak, ahol feltehetőleg megmérgezték, megtudták, hogy a politikus rosszul lett a repülőn, rögtön elkezdtek összeszedni mindent a szobájából, ami esetleg bizonyíték lehet.

Alekszej Navalnij az interjúban elmondta, hogy visszatér Oroszországba, és ugyanúgy folytatja a munkát, ahogy eddig, tovább járja az országot. Azt mondta, továbbra is hotelekben fog megszállni és azt a vizet issza, amit ott adnak, ugyanis szerinte, ha ismét az életére akarnak törni, úgyis megtalálják majd a módját, hiába minden elővigyázatosság.