Navalnij számláit befagyasztották, lakását lefoglalták

Alekszej Navalnij a feleségével

​​​​​​​Az orosz hatóságok befagyasztották bankszámláit, és lefoglalták moszkvai lakását is, miközben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mérgezés következtében mintegy egy hónapig feküdt a berlini Charite kórházban.

„Ez azt jelenti, hogy a lakást nem adhatja el, nem ajándékozhatja el, illetve nem vehet fel rá jelzálog hitelt. Továbbá Alekszej bankszámláit is befagyasztották” – magyarázta az orosz végrehajtók döntését Kira Jarmis, Navalnij szóvivője.

Jarmis csütörtökön tette közzé azt a videót, amelyben elmondja, hogy a hatóságok az ellenzéki politikus megmérgezése után egy héttel már lefoglalták moszkvai lakását, amikor Alekszej Navalnij még kómában feküdt az intenzív osztályon.

Miért foglalták le a lakását?

Az ellenzéki vezető csapata szerint vagyonát valószínűleg fedezet gyanánt foglalták le, amely a „Putyin szakácsa” néven ismertté vált Jevgenyi Prigozsin iparmágnással kapcsolatos bírósági döntéssel hozható összefüggésbe.

Tavaly ugyanis Alekszej Navalnij anti-korrupciós alapja egy oknyomozó videófilmet készített Prigozsin iskolai étkeztetést biztosító cégéről, a Moscow Schoolchildról, amelyben megkérdőjelezték a szolgáltatás minőségét, és felelőssé tették a céget a moszkvai iskolákban 2018-ban kitört ételmérgezésekért.

Tavaly októberben a bíróság Alekszej Navalnij szervezetét a videófilm eltávolítására, illetve rágalmazás vétkéért 88 millió rubel (mintegy 1 millió euró, azaz 350 millió forint) kártérítés kifizetésére ítélte.

Jevgenyij Prigozsin olyan iparmágnás, akinek cégei nemcsak az orosz iskolák menzáit látják el, hanem ők biztosítják az étel- és italkínálatot a Kremlben tartott rendezvényeken, illetve a hadseregnek is ők a beszállítói.

Ezenkívül tevékenységi körük állítólagosan kiterjed „privát katonai cégek fenntartására is, amelyek az orosz érdekvédelemért felelősek Líbiában, Szíriában és egyes afrikai országokban is” – írta a BBC moszkvai tudósítója, aki szerint az orosz hatóságok ezeket a feltételezéseket erősen tagadják.

Az ellenzéki politikus anti-korrupciós alapja a pénzügyi nehézségek ellenére folytatja munkáját, és céljuk továbbra is a korrupt politikusok leleplezése.

Hogy van Navalnij?

A Kreml kritikusaként ismert Alekszej Navalnij egy berlini padon mutatta meg magát Instagram követőinek. A fényképen is jól látható, hogy a politikus rendkívül sokat fogyott, és ezt ő maga is megerősíti a kép alatti hosszabb bejegyzésben, ahol összegzi az elmúlt napok eseményeit.

Alekszej Navalnij egy padon ül Berlinben, a kép a közösségi oldalakon jelent meg szeptember 23-án

„Mikor 24 nap után (abból 16-ot kómában töltöttem) kikerültem az intenzív osztályról és először tükörbe néztem, a Gyűrűk Ura egyik szereplőjét láttam visszanézni, és azt kell mondjam, hogy az nem egy tünde volt” – írja az ellenzéki politikus, akit a kórházból már elbocsátottak.

Felépülése érdekében jelenleg sokat kell sétálnia, gyógytornás kezelésekre jár, és rengeteg időt tölt családjával. Bal kezével még nem tud rendesen fogni, gondja van a kézírással is, de már egy lábon képes egyensúlyozni.

A Charite Kórház orvosai közleményükben megerősítették, hogy a „teljes felépülés lehetséges”. A Mozi a Békéért Alapítvány (Cinema for Peace Foundation) alapítója, Jaka Bizilj azonban óvatosságra int. Szerinte a politikusnak legalább egy hónapra van szüksége ahhoz, hogy fizikailag felépüljön. Bizilj, aki segítette Navalnij Berlinbe szállítását, csütörtökön külföldi tudósítóknak azt mondta, hogy Navalnij „még nem száz százalékos, messze áll még attól, amilyen a mérgezés előtt volt…”. Az ellenzéki politikust kezelő kórház sem tudta közleményében garantálni, hogy az idegmérgezésnek nem lesznek hosszútávú szövődményei.

A Kreml kritikusa családjával mindennek ellenére szeretne visszatérni Moszkvába, de egyelőre a felépülésre koncentrál, hiszen a rehabilitáció keretei Berlinben biztosítottak.

Mit mond a Kreml?

Több nyugati ország is magyarázatot vár a Kremltől, hogy mi is történt valójában. Az orosz hatóságok azonban továbbra is tagadják, hogy bármilyen formában is közül lenne az ügyhöz, arra hivatkozva, hogy még nem láttak semmilyen bizonyítékot, amely mérgezésre utalt volna.

„Ahhoz, hogy legyen viszonyítási alapunk, és meg tudjunk győződni arról, mi történt, ahhoz szükségünk van azokra az információkra, amelyeket sajnos megtagadnak tőlünk” – mondta Dmitrij Peskov a Kreml szóvivője, arra utalva, hogy a német hatóságok nem szolgáltatják ki nekik az általuk összegyűjtött mérgezésre utaló bizonyítékokat. A németek arra hivatkoznak, hogy az oroszoknak rendelkezésükre állt bármilyen bizonyítékot megszerezni abban a mérgezés utáni két napban, amikor Alekszej Navalnijt még Oroszországban kezelték.

A mérgezés története

Navalnij augusztus 27-én egy szibériai anti-korrupciós forgatásról tartott hazafelé, amikor gépének az omszki repülőtéren kényszerleszállást kellett végrehajtania, mert a 44 éves ellenzéki aktivista rosszul lett.

Két napig kezelték Oroszországban, majd Berlinbe szállították, ahol a mai napig tartózkodik. Bár a kényszerleszállást követően a politikus állítólag atropint kapott, az orosz hatóságok a mai napig nem fogadják el a francia, svéd és német orvosok álláspontját, miszerint Putyin legnagyobb kritikusát idegméreggel, méghozzá a szovjetek által kifejlesztett novicsokkal próbálták megmérgezni.