Navalnij-ügy - Az EU szankciókat készít elő orosz tisztségviselőkkel szemben

RUSSIA -- Russian opposition leader Alexei Navalny stands in a cage in the Babuskinsky District Court in Moscow, Russia, Saturday, Feb. 20, 2021. A Moscow court on Saturday considered Navalny's appeal against his prison sentence as the country faced a top

Szankciókat készít elő az Európai Unió négy magas rangú orosz tisztségviselővel szemben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése miatt – közölték diplomáciai források.

A tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésén megállapodás született a jórészt inkább csak jelképesnek számító büntetőintézkedések előkészítéséről, miután Franciaország, Németország, Lengyelország és a balti államok sürgették, hogy küldjenek üzenetet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az érintettek köréről nem volt szó a megbeszélésen, egy illetékes azonban arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy az orosz Nyomozó Bizottság, a Nemzeti Gárda, továbbá a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetői, illetve a főügyész ellen rendelnek majd el beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást.

Az orosz ellenzék kérése ellenére az EU tagállamai eddig nem foganatosítottak szankciókat a Putyinhoz közeli oligarchák ellen, ehelyett inkább a különböző állami tisztségviselőket vették célba, mondván, így kisebb az esélye, hogy egy bíróság megsemmisíti ezen intézkedéseket.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy falu Csernobilnál tele Navalnij-rokonnal

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Putyin utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit, mivel a próbaidő során nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál, miután a megmérgezését követően kómás állapotban Németországba szállították.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére.

Moszkva az ország belügyeibe való beavatkozással vádolja az EU-t.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!