"A nyár itt egy-két hétig tart, de a telet jobban szeretem, mert csodaszép"

Az Északi-sark legnagyobb városa, Murmanszk. A kép december 11-én készült dél körül, amikor a Nap pályájának legmagasabb pontján volt, de még így is éppencsak hogy látszik a horizont felett.

Egy vásárló nézelődik a halas bódénál a hóviharban délután fél négykor. Az orosz város hosszú, sötét, sarki éjszakába borul minden évben december 2. és január 11. között.

Konsztantyin, az egykori tengerész, kedvenc husky-jával. Az 52 éves férfi azt mondja, szereti Murmanszkot, mert imád halászni, és azt a szabadságot, amit az érintetlen táj nyújt neki. De miután a fél életét itt élte le, egy kicsit belefáradt már a téli sötétségbe.

Egy helybeli férfi tölti meg fegyverét a murmanszki lőtéren. 1989 óta a város lakossága 468 ezer főről 292 ezerre csökkent.

100 kilométerrel keletre Murmanszktól hajóroncsok őrzik a cári idők emlékeit.

Murmanszkot 1916-ban Romanov-na-Murmanye néven alapították, amikor II. Miklós cár olyan kikötőt keresett, ahol a fagy sem gátolhatja a hadi utánpótlás beszállítását Oroszország szövetségeseitől.

A város alapítása után nem sokkal a cár a forradalom hatására lemondott, később családjával együtt ki is végezték, a város pedig megkapta mai nevét.

A II. világháborúban Murmanszk fontos szerepet töltött be a Szovjetunió és nyugati szövetségeseinek életében, minthogy ide érkeztek be a Vörös Hadsereg részére küldött hadi anyagok és egyéb utánpótlások.

1941-ben a város védői visszaverték a német és finn csapatok támadását, de a helység hatalmas pusztítást szenvedett.

Aljosa monumentális szobrát a II. világháborús ostrom szovjet védőinek emlékére emelték a domb tetején.

Egy Sztálin idejében épült ház Murmanszk központjában. A város legtöbb háza a szovjet időszak alatt épült, amikor a lázas újjáépítési hullámnak és egy közeli tengeri bázis kialakításának köszönhetően olyan sokan költöztek be, hogy a település népessége elérte a csúcspontját a maga félmillió lakosával.

Két férfi beszélget egy Sztálin-korabeli épület udvarán. A taxisofőr úgy nyilatkozott a Szabad Európának, hogy a téli sötétség hetei alatt akkor alszik "amikor csak úgy érzi", hogy aludnia kell.

Egy éjszakai klub a városközpontban szombat este. A város lakosságának 54 százaléka nő.

Egy nő várakozik a buszára a meleg gyógyszertárban délután 2 órakor.

Helyi asszonyok istentisztelet közben a Tengerek Védelmezőjének templomában.

Murmanszk vasúthálózata éjjel-nappal forgalmas, főleg szenet szállítanak rajta. A vasúti teherszállítás gyakorlatilag egyike azon kevés lehetőségeknek, amelyek még munkát tudnak biztosítani a helyieknek, azután, hogy a halászat visszaesett a nyugati gazdasági szankciók és a nyakatekert orosz vámszabályozás miatt.

Férfiak isznak egy kocsmában, ahol 1 euró körül van egy korsó sör ára.

10 liter sört csapol a boltos egy férfinak, aki azt mondta, ez egyetlen hétvégi adagjuk a feleségével.

Emlékmű a békeidőkben meghalt tengerészek tiszteletére. Délben készült a felvétel.

Északi fény a tengerparti Teriberka temetője felett késő éjszaka. Az ilyen látványosságok, mint amilyen ez is, egy egész ágazatot lendítettek fel.

Egy kínai nő álldogál a Barents-tenger partján délben. Azóta, hogy 2014-ben az orosz rubel hatalmasat veszített az értékéből, a helyi idegenvezető, Mihail Tocsilov azt mondja, a kínai turizmus jelentősen megugrott a városban.

Reflektorok fényében dolgoznak a munkások egy hotel újjáépítésén délután 2:40-kor. 2018-ban 64 ezer külföldi, többségében kínai turista utazott Murmanszkba, hogy megcsodálja a sarki fényt.

Kínai turisták fényképezik egymást egy cári időkből származó hajó előtt Teriberkában délelőtt fél 12-kor. Amikor a Szabad Európa stábja megkérdezte egyiküket, hogy miért Oroszországba jött Norvégia vagy Finnország helyett, rögtön azt felelte: "Mert olcsó!". Aztán az ujjait keresztezve azt is hozzátette, hogy a két ország (Oroszország és Kína) jó barátságban van egymással.

Egy barátságos husky nézelődik Teriberkában a kora délutáni félhomályban. A galéria összes képét egy iPhone 11 Pro telefonnal, éjszakai üzemmódban készítette a fotós.

A szovjet korszak egyik vadászrepülőgépe utcai fényben délután fél 6-kor. Az 1990-es évek végén egy hatalmas tükröt telepítettek az űrbe, hogy teszteljék, meg lehet-e úgy világítani a Murmanszkhoz hasonló sarki városokat, hogy a napfényt a Föld felé irányítják.

Holdfényes éjszaka Teriberkában. Bár az első kísérlet sikeres volt arra, hogy egy mesterséges holdat állítsanak pályára, de a második prototípust baleset érte, és az 1990-es évek végének gazdasági káosza közepette lemondtak a projektről.

Egy étteremlánc kabalafigurája az egyik bevásárlóközpontban, ahol a sok lámpának köszönhetően fényes kivilágításban tudnak vásárolni a helyiek.

Egy férfi sétál a hóviharban Murmanszk központjában délután 2:49-kor. A legtöbb fiatal, akikkel a Szabad Európa stábja beszélt, úgy nyilatkozott, nem bánja a hosszú telet, legalábbis akkor, ha lehet látni a sarki fényt és hó borítja a tájat. "A nyár itt valóban csak egy-két hétig tart, de én a telet jobban szeretem, mert csodaszép" – mondta egy szálloda recepciósa.