Pár órát élt csak a Beatles-borítóról mintázott poszter a meggyilkolt orosz aktivistákkal

Az aktivisták által kifüggesztett képen meggyilkolt orosz politikusok és újságírók arcképei láthatók Szentpéterváron

Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron a rendőrség eltávolított egy egész falat beborító plakátot az egyik parkból, alig néhány órával azután, hogy a meggyilkolt orosz jogvédőket, politikusokat és újságírókat ábrázoló poszter kikerült.

A plakáton, amely az 1966-os Revolver című Beatles-album borítója alapján készült, mások mellett a meggyilkolt Sztanyiszlav Markelov ügyvéd, Anna Politkovszkaja és Anasztaszija Baburova újságírók, Natalja Esztyemirova emberi jogi aktivista és Borisz Nyemcov ellenzéki politikus portréja szerepelt. A plakát július 15-én jelent meg a transzformátorház falán Vlagyimir Putyin elnök szülővárosában, a Puskarszkij-kertben, Esztyemirova megölésének 12. évfordulóján.

Natalja Esztyemirovát, a Memorial nevű orosz jogvédő társaság csecsenföldi irodájának vezetőjét 2009. július 15-én rabolták el grozniji otthonának közelében, majd agyonlőtték. Senkit nem ítéltek el a meggyilkolásáért.

Az új idők és az eltűnt napok hősei

A plakát jobb oldalára „Az eltűnt napok hősei" mondatot írták.

Szemtanúk szerint a plakátot rendőrök távolították el, több civil ruhás férfi kíséretében, miután órákon át kint volt a falon.

Április végén ugyanarra a falra festették fel a Kreml bebörtönzött bírálójának, Alekszej Navalnijnak a portréját, és az is csak néhány óráig maradt fent, mielőtt a hatóságok lefestették.

Az a freskó Navalnijt, Putyin leghangosabb kritikusát mosolyogva és kezével szívet formálva mutatta be, „Egy új idő hőse" jelmondattal.

A helyi rendőrség „politikai, ideológiai, faji, etnikai vagy vallási gyűlölet által motivált vandalizmus" miatt eljárást indított az ügyben.

Az 1960-as és '70-es években a Beatles a szabadság szimbóluma volt a szovjet fiatalok körében.