Nem tudni, hol van Navalnij bebörtönzött munkatársa, Lilija Csanyiseva

Lilija Csanyisevát 2023 júniusában hét és fél év börtönbüntetésre ítélték

Lilija Csanyisevát, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki politikus egykori baskíriai csapatának bebörtönzött vezetőjét a Permi terület 28-as számú javítótelepéről egy ismeretlen intézménybe vitték át anélkül, hogy erről értesítették volna a hozzátartozóit.

Csanyiseva férje, Almaz Gatyin július 29-én azt írta az X-en, hogy amikor előző nap a börtönbe érkezett, hogy átadjon egy csomagot a feleségének, a tisztviselők azt mondták neki, hogy július 27-én átszállították egy másik intézménybe, ám nem voltak hajlandók elárulni, hogy hová és miért.

„Mindenkit kérek, hogy segítsen megtalálni a feleségemet: kérem, tudassák velem, ha tudnak valamit Csanyiseva hollétéről” – írta Gatyin.

Csanyisevát eredetileg hét és fél év börtönbüntetésre ítélték 2023 júniusában, miután a baskír főváros, Ufa egyik bírósága bűnösnek találta szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges cselekedetekre való felbujtásban és olyan szervezet létrehozásában, amely sérti az állampolgári jogokat.

Áprilisban a Baskír Legfelsőbb Bíróság két évvel meghosszabbította Csanyiseva börtönbüntetését, miután az ügyészek fellebbezést nyújtottak be, mert túl enyhének találták az ítéletet.

Csanyiseva Navalnij regionális kampányhálózatának helyi egységét vezette, amíg a csapat fel nem oszlott, miután egy moszkvai ügyész 2021-ben azt kérte a bíróságtól, hogy minősítse szélsőségesnek.

Ez a címke gyakorlatilag törvényen kívül helyezte a csoportot.

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij egyik volt munkatársát

A Csanyiseva védelmét ellátó csapat szerint a vádak visszamenőlegesek: arra az időszakra vonatkoznak, amikor a szervezetet, amelynek védencük dolgozott, még nem minősítették szélsőségesnek.

Navalnij február 16-án halt meg egy sarkvidéki börtönben, miközben 19 éves börtönbüntetését töltötte szélsőségesség és más olyan vádak miatt, amelyeket ő és támogatói egyaránt koholtnak és politikai indíttatásúnak tartottak.

Utolsó útjára kísérték a Kreml rettenthetetlen kritikusát, Alekszej Navalnijt

Azóta számos ellenzéki vezetőt, illetve Navalnij több egykori munkatársát vádolták meg szélsőséges csoport létrehozásával.

Amióta Oroszország 2022 februárjában megindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen, Navalnij több korábbi munkatársát vádolták meg az orosz fegyveres erők rágalmazásával, álhírek terjesztésével a hadseregről, valamint szélsőséges tevékenységgel.

Navalnij altáji körzeti csapatának egykori vezetőjét, Vagyim Osztanyint tavaly kilenc év börtönre ítélték szélsőségesség vádjával.

Májusban közölték, hogy Csanyiseva hivatalosan kegyelmet kért Vlagyimir Putyin elnöktől.

Ehhez kapcsolódóan: Elnöki kegyelmet kért börtönéből Alekszej Navalnij egykori munkatársa