"Nem tudok annyit adózni, amennyit loptok"- minden napra egy tüntetés a katamódosítás ellen

Your browser doesn’t support HTML5

A héten viharos tempóban terjesztette elő és fogadta is el az országgyűlés a kata szigorítását, aminek értelmében az eddigi kisadózók 80 százaléka, csaknem 400 ezer ember megélhetése került veszélybe. A döntés tiltakozások sorozatát váltotta ki, a héten minden napra jutott egy tüntetés és hídfoglalás. Erről is beszámoltunk e heti videóinkban és képgalériáinkban.

A parlament kedden már kivételes eljárásban tárgyalta a kisadózó vállalkozók tételes adóját szigorító törvényjavaslatot, amit egy nappal korábban, hétfőn nyújtott be a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy nyilatkozott, a javaslat kicsit erőteljesre sikeredett, de a magyar találékony. A kata módosítása elleni tüntetés a Kossuth téren indult július 12-én 10 órakor, és a tiltakozók később lezárták a forgalom elől a Margit, majd az Erzsébet hidat is. Beszolónk az eseményről képgalériában:

"Számlázni akarunk!" - képgaléria a kata módosítása elleni tüntetésről

Parragh kizárta, hogy puhul a tervezet, mint fogalmazott, „kedden ilyenkor ez már jogszabály” lesz, mondta még hétfőn. És valóban, kedden már jogszabály is lett a tervezetből, a tüntetés ellenére. A változtatás szerint csak magánszemélyeknek lehet ezentúl számlázni, cégek és egyesületek felé nem. Ezzel az eddigi kisadózók 80 százalékától, körülbelül 360 ezer embertől vették el ezt az adózási lehetőséget. A demonstrálók azonban nem adták fel.

Your browser doesn’t support HTML5

Két hidat is elfoglaltak a tüntetők, de a parlament megszavazta az új katatörvényt

A kata szigorításának megszavazása óta minden napra jutott tüntetés és hídfoglalás a fővárosban. Ráadásul, a kormány időközben bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését is, azaz gyakorlatilag azt, hogy mégsem tudják betartani egyik legfőbb választási ígéretüket.

Az „Elegünk van!", „Mocskos Fidesz!" és az „Orbán, takarodj!" rigmusok mellett a címbeli „Konzultálni jöttünk"-et skandálták a tüntetők a várban, Orbán Viktor hivatalánál, de a velük szemben felsorakozó rendőröknek is magasabb béreket követeltek. Szerdán még többen vonultak utcára Budapesten, mint előző nap. Képes beszámoló.

„Konzultálni jöttünk" – képeken a szerda esti tüntetés

Az Instagramon is tudósítottunk a történtekről:

Ugyanitt ajánlottuk azt az interjút is olvasóink figyelmébe, amelyet Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója adott a Szabad Európának a gyermekvédelemről, a családon kívül felnövő gyermekről és arról, milyen következményei vannak annak, hogy a rendszer nagy része az egyház irányítása alá került. A szakember közgazdásznak tanult, de a hátrányos helyzetű gyerekek, családok valósága jobban érdekelte. 1985 óta dolgozik a gyermekvédelemben.

Végül, ha van kedve, töltse ki kvízünket a megszorításokról. A kata és a rezsicsökkentés korlátozása mellett ugyanis a kormány számos téren megszorításokat jelentett be, noha Gulyás Gergely szerint ez a szó „csak a baloldali kormányok szótárában szerepel." Közben Európa legnagyobb tűzijátékára készül, és bizonyos területekre több pénzt szán az Orbán-kabinet. Milyen területekre nem jut és hova jut több pénz?