Németország: napokon belül megoldódhat a költségvetés körüli vita

Heiko Maas német külügyminiszter Brüsszelben 2020. szeptember 21-én.

Németország arra számít, hogy napokon belül megoldás születik az EU-büdzsé körüli vitában

A soros német EU-elnökség optimista, és úgy gondolják napokon belül megoldás születhet az Európai Unió következő ciklusra szóló költségvetése fölött húzódó vitában, nyilatkozta Heiko Maas német külügyminiszer kedden. A vita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy a rászoruló országok hozzájuthassanak a több milliárd eurós segélyhez a járványtól megtépázott gazdaságaik megsegítésére.

"A tárgyalások utolsó szakaszában vagyunk, nem könnyű a helyzet, ahogy köztudott" – nyilatkozta a külügyminiszter. "De biztos vagyok benne, hogy napokon belül döntés születik az uniós költségvetés és a mentőcsomag felől is, és rendelkezésre tudjuk bocsátani a pénzt."

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor szerint aki az uniós vétónkat bírálja, azt lefizette Soros György

A jogállamiság miatt áll a dolog

Egyes uniós tagországok azt szeretnék, ha az EU-támogatások kifizetése úgynevezett jogállamisági feltételekhez lenne kötve. Ez azt jelenti, hogy teljesülnek az EU alapelvei mint a sajtószabadság, a korrupció elleni harc, a független bíróságok, a demokratikus intézmények. Nem titok, hogy a jogállamisági feltételek pártját fogó uniós politikusok egyebek közt Magyarországot és Lengyelországot hozzák fel példának, mint olyan országokat, ahol szerintük sérülnek az alapvető EU-s értékek.

A magyar kormány ellenzi a kritériumokat

A magyar kormány a kezdetektől fogva azzal érvel, hogy valójában Brüsszel csak a saját ideológiáját akarja Magyarországra kényszeríteni, például olyan kérdésekben, mint az LMBT-jogok vagy a bevándorlás. A jogállamisági feltételeknek végül egy elég felvizezett változatát fogadták el az EU-tagállamok állandó képviselői minősített többséggel. Az Európai Parlament azonban túl lazának tartja ezt a változatot, pedig nekik is el kellene fogadniuk a tervezetet.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta Magyarország az uniós költségvetést

Magyarország és Lengyelország vétózott

Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország hajlandó lemondani a 16 milliárd euróról, ami a helyreállítási terv szerint járna az országnak, de nem fogadja el a jogállamisági feltételeket. Magukat a jogállamisági feltételeket nem tudja megtorpedózni, ezért nemmel fog szavazni a 7 éves uniós költségvetésre, és a helyreállítási alapra, amikhez egyhangú döntés kell, tehát lényegében a magyar fél meg tudja őket vétózni. Ezt a magyar fél meg is tette, ahogy a lengyel is.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!