Népszavazás lesz Donyeck, Luhanszk és Herszon orosz annektálásáról

Nő a régi ukrán és az új orosz útlevelével az annektált Krím félszigeten lévő Szimferopolban 2014. április 7-én

Tovább élezheti az ukrajnai konfliktust, hogy szeptember 23. és 27. között referendumot tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról a Moszkva-párti szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban, illetve Herszon régióban.

Kedden az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

A Kreml az összehangoltnak tűnő bejelentést követően azonnal támogatásáról biztosította az érintett régiók kormányzatának terveit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: „Már a katonai művelet elejétől fogva azt mondtuk, hogy az érintett területek lakosainak kell határozniuk a sorsukról, és az egész mostani helyzet is azt mutatja, hogy ők akarnak dönteni a jövőjükről.”

Your browser doesn’t support HTML5

Tömegsír Izjumban: holttestek kötéllel a nyakukon, hátrakötött kézzel

Amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, úgy Ukrajna területének újabb mintegy 15 százalékát próbálhatja Oroszország bekebelezni. Ez nagyjából Magyarország vagy Portugália méretének felel meg.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által az ukrajnai invázió megindítása előtt függetlenként elismert régiók elcsatolásával jelentősen eszkalálódna a háború, egyesek szerint fokozódhatna a közvetlen katonai konfrontáció veszélye Oroszország és a NATO között.

„Minden beszéd az azonnali népszavazásról Oroszország teljességgel egyoldalú ultimátuma Ukrajna és a Nyugat felé” – mondta Tatyjana Sztanovaja, az R.Politik politikai elemzőcég alapítója.

Ehhez kapcsolódóan: Felpörgetnék a szakadárok a népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról

A referendumokat gyorsan támogatásáról biztosította Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese is. „Az orosz államterület megsértése olyan bűncselekmény, amely lehetővé teszi az önvédelem minden erejének bevetését. Ezért tartanak ezektől a népszavazásoktól annyira Kijevben és a Nyugaton” – írta Telegramon.

„Az ugyanilyen fontos, hogy államunk alkotmányának kiegészítését követően Oroszország egyetlen jövőbeli vezetője, egyetlen tisztségviselő sem lesz képes visszafordítani ezeket a döntéseket” – szögezte le.

Ukrajna ugyanakkor „naiv zsarolásnak” minősítette a referendumokkal való fenyegetést, ami annak jele, hogy Oroszország fél.

„Így néz ki a félelem a vereségtől. Az ellenség fél és primitív módon terel. Ukrajna meg fogja oldani az orosz ügyet. A fenyegetést kizárólag erővel lehet elhárítani” – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

A kijevi vezetés számtalanszor hangoztatta az elmúlt hónapokban, hogy addig nem nyugszik, amíg nem szorít ki minden orosz katonát az ország területéről, és nem fog beleegyezni egyetlen négyzetkilométer feladásába sem.

Ehhez kapcsolódóan: Herszoni elnyomás: orosz illetékesek kényszerítik az emberekre az orosz útlevelet
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.