Nevet váltó pártok, elfáradó szavazók – vasárnap időközi választás lesz Pécsett

Urnabontás az önkormányzati, európai parlamenti (EP) és nemzetiségi választásokon a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én (képünk illusztráció)

Biztosan a Fidesz irányítja a jövőben újra Pécset, vagy van még esélye az ellenzéknek? – ez a tétje a szeptember 22-i, vasárnapi időközi választásnak. A szavazók egy pécsi közgyűlési képviselői helyről döntenek, mert júniusban a 15-ös egyéni választókerületben nem tudtak győztest hirdetni, mivel egyenlő számú szavazatot kapott a két legnépszerűbb jelölt.

Pécs Kertváros nevű városrészében, a jórészt panelházas, 15 -ös választókerületben június 9-én a Jobbik-tag Fürj Csaba, a terület képviselője és legesélyesebb kihívója, Vörösné Deák Andrea (Fidesz–KDNP–Összefogás Pécsért Egyesület, ÖPE) egyaránt 1224 szavazatot kapott (36,7 százalék), így a szavazás érvénytelen lett, ezért időközi választást kellett kitűzni, amelyet most, szeptember 22-én tartanak.

Cseréltek a fideszesek

A választás több szempontból teremt új helyzetet a júniusi voksoláshoz képest. Az egyik legfontosabb, hogy a Fidesz–KDNP–ÖPE képviselőjelöltet cserélt. A korábban helyi múlttal nem rendelkező Vörösné Deák Andrea helyett Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület egyik alapítóját és vezetőjét indítják, aki 25 éve folyamatosan tagja a pécsi közgyűlésnek.

Kővári azonban most júniusban nem szerzett mandátumot, és a listás helyekről is lemaradt, így akkor úgy tűnt, hogy a következő ciklusban nem lesz tagja a pécsi közgyűlésnek. Több forrásunk is azt mondta nyár elején, hogy nem tudják elképzelni Kőváriról, hogy végül ne érje el, hogy ő legyen a jelölt, és ne próbálja megragadni ezt az utolsó esélyt arra, hogy ne essen ki a pécsi közéletből.

Mivel mindkét közgyűlési hely listás volt, azaz nem egy konkrét jelölt kapta közvetlenül a mandátumot, egy korábbi formabontó ígéretet betartva évenként cserélték a képviselőket az ÖPE jelöltjeiből válogatva. De csak az egyiket, Kővári ugyanis nem állt fel más ÖPE-tagnak helyet adva, végigvitte a ciklust, mellette pedig változtak a padtársak.

Többek között a váltás okairól is szerettük volna megkérdezni őt, de nem reagált a megkeresésünkre.

Ehhez kapcsolódóan: Visky András: Magyarországon kötelező tartozni valamelyik oldalhoz

Több pártot is megjárt volt fideszes induló

A vasárnapi választáson csak négy jelölt lesz. Fürj Csaba és Kővári János mellett a Mi Hazánk indulója, Horváth Sándor és egy független jelölt, a szaktanári pedagógusként dolgozó Körömi Attila. A neve régről ismerős lehet azoknak a nem pécsieknek is, akik több évtizede követik a magyar politikát, ugyanis korábban parlamenti képviselő volt Pécsről bejutva az Országgyűlésbe, de a pécsi közgyűlésben is politizált. Ráadásul több ízben pártot váltott, legutóbb a Momentumban volt tag, sőt elnökségi tag, előtte a Jobbikban politizált. Eredeti pártja (amelynek tagjaként első alkalommal bejutott a parlamentbe) a Fidesz volt.

Horváth Sándor, a Mi Hazánk jelöltje a pécsi, 2024.szeptemberi időközi választáson

Körömi most független jelöltként indul, de a Tiszta Kezek Egyesület támogatásával. A Tiszta Kezeknek egy képviselője tavasszal listáról bejutott a közgyűlésbe. A szervezet alapítója Bognár Szilvia, aki 2019 őszén, párt nélküli függetlenként Péterffy Attila és az akkori választást Pécsett megnyerő szövetség egyik alpolgármestere volt.

A pedagógusként dolgozó Körömi Attila független jelölt, korábban a Fideszből bejutott parlamenti képviselő is volt, s a pécsi közgyűlésben is politizált. Több ízben is váltott pártot, legutóbb a Momentumban volt elnökségi tag, előtte a Jobbikban is politizált.

Bognárt a DK nevezte, később a pártba is belépett, de folyamatos konfliktusok miatt végül a DK kérésére visszahívták az alpolgármesteri székből, végül ki is lépett a pártból. Ezután alapította meg a Tiszta Kezek frakciót két, ugyancsak kiugrott politikussal, egy volt jobbikossal és egy volt momentumossal. Bognár közösségi médiás tevékenysége és sajtónyilatkozatai alig foglalkoztak a kormány vagy a helyi Fidesz bírálatával, ugyanakkor folyamatosan kritizálta Péterffy Attilát.

A júniusi választáson a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mellár Tamás közgazdász, parlamenti képviselő által alapított és korábban vezetett Mindenki Pécsért Egyesület, illetve a Tiszta Kezek szerzett egy-egy listás közgyűlési helyet. (A Mindenki Pécsért pécsi LMP-sekkel szövetkezve indult, Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő támogatását is élvezve.)

Nevet váltók

Péterffy Attiláék, akik Pécs Jövőjéért néven szálltak ringbe júniusban, képviselőt nem váltottak, de a szervezet nevén változtattak: és a Pécs Jövőjéért elé bekerült Péterffy Attila neve.

Ezen a választáson nem vesz részt sem a Kutyapárt, sem a Mindenki Pécsért. A Tiszta Kezek sem indul úgy, ahogy júniusban, de odaálltak a versenybe újként beszálló Körömi mellé. Mindenesetre Péterffyék abban bízhatnak, hogy azok, akik Mellárékra és a Kutyákra szavaztak, ha elmennek az időközin is voksolni, inkább rájuk húzzák majd az ikszet, mint a Fideszre vagy a másik két induló valamelyikére.

Mozgósítási verseny

A vasárnapi választás elsősorban mozgósítási verseny lesz, és ezen a területen a legotthonosabban a Fidesz mozog. Információink szerint ezt az ellenzék is tudja, ezért ők sem vették félvállról, aktivistáik házról házra, lakásról lakásra jártak.

Az elmúlt hetekben három különböző alkalommal, időpontban és részben különböző területen kérdeztük a választókerületben élőket arról, mit tudnak az időközi választásról. Többektől azt is tudakoltuk, hogy amennyiben a Tisza Párt indult volna az új választáson, szavaztak-e volna a jelöltjükre.

Erre a kérdésre többen azt válaszolták, hogy gondolkodás nélkül rájuk szavaztak volna, mások attól tették volna függővé, hogy kit állít jelöltnek a párt. A válaszok olyanoktól jöttek, akik az ellenzék jelöltjét támogatták korábban és most is. Igaz, utóbbiak közül többen nem nézik jó szemmel a Tisza és Magyar Péter ténykedését, és nem bíznak abban, hogy valódi ellenzéki szereplőről van szó, és nem valamiféle fideszes-rogáni-orbáni trükkről.

A megkérdezett összességében több mint ötven ember közül csak egyetlen volt, aki csak jót mondott magáról a választókerületről: egy 75 év körüli nyugdíjas férfi, aki közölte, hogy nem is volt választani, most sem fog elmenni, igazából nem is érdekli, de szerinte itt, ebben a választókerületben nem a Fidesz fog nyerni, mert „itt még élnek idősek és volt bányászok, akiknek tetszett a régi rendszer”. Ő a polgármester munkájával és a választókerülettel is elégedett, szerinte végre történik valami fejlesztés, nagyobb rend van.

A megkérdezettek közül a legtöbben két problémát emeltek ki: a köztisztaság állapotát és a parkolási helyzetet. Olyan, aki tisztában lett volna a közelgő időközi választás tényleges tétjével, alig volt, de az időközi választásról sokan tudtak.

Ehhez kapcsolódóan: Egyes falusi iskolákból két-három tanító is hiányzik: egyre nehezebb a helyzet a baranyai kistelepüléseken

Megjósolhatatlan kimenetel

Meglepően sokan tudták, hogy a Fidesz–ÖPE jelöltet cserélt, de az okáról fogalmuk sem volt, vagy nem is érdekelte őket. Azok között, akik megnevezték, hogy kire szavaznak majd, jóval kevesebb volt a Fidesz-szimpatizáns, de két táborra oszlottak. Többen azt mondták, hogy mindegy, ki a jelöltje Orbánéknak, rá szavaznak úgyis, de voltak néhányan, akik azt mondták, hogy Vörösné Deák Andreára igent mondtak, de Kővárira nem fognak szavazni, inkább Fürjre.

Fürj Csaba ellenzéki képviselő a választókerületben élők kérésére elkészült új ivókút átadásán a választási kampányban Pécs Kertvárosában, a Melinda Parkban

Kővári János a most záruló ciklusban a pécsi belváros képviselője volt, az idén júniusi helyhatósági választáson a Mecsekoldalon lévő Donátus képviselője akart lenni, de legyőzte Péterffyék indulója, Siposné Bikali Éva. Többen fogalmaztak úgy nem túl jó szájízzel Kőváriról, hogy „most, amikor úgy tűnik, hogy több mint húsz év után kipottyan a közgyűlésből, megpróbálkozik a panelházas Kertvárossal”.

Kővári és Fürj is a Kertvárosban nőtt fel, de már mindkettejük másik városrészben él.

Kővári János (a kép bal oldalán) pécsi képviselő, az Összefogás Pécsért Egyesület alapítója, a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjelöltje a 15-ös számú választókerületben. A kampányban több helyszínen is segített és fotózkodott az árvízvédelmi készültség során

Nagy a tét

A mostani választás tétje nagy. Ha a Fidesz és Kővári nyer, akkor a Fidesznek három fővel több képviselője lesz a pécsi közgyűlésben, mint Péterffyéknek, és akkor gyakorlatilag ők irányítják majd Pécset. Ha a kormánypárti jelölt veszít, és Fürj behúzza a mandátumot, akkor csak egy fő lesz a Fidesz előnye, amivel a gyeplő Péterffyék kezében maradhat, de legalábbis egyértelműen nem veszik ki a kezükből.

Jelenleg Péterffyéknek kilenc képviselőjük lesz az új pécsi közgyűlésben, a kormányoldali erőknek tizenegy. Az egyik oldal gazdagodik vasárnap egy pluszmandátummal, de a többséghez 13 szavazat kell, azaz a fideszeseknek, ha ők nyernek, elég lenne egy embert maguk mellé állítaniuk a Mi Hazánk, az MKKP, a Mindenki Pécsért vagy a Tiszta Kezek képviselői közül. Az erőviszonyokat ismerve egyértelmű kiállás a kicsik közül egyik nagy felé sem lesz, de az MKKP inkább Péterffyékhez fog húzni, a Tiszta Kezek pedig inkább a Fidesszel szavazhat együtt vitás esetekben, de erre egyik nagy sem vehet mérget minden alkalommal.

Babos Attila írása.