November 6-án vizsgázhat Várhelyi Olivér az Európai Parlamentben

Várhelyi Olivér Brüsszelben 2024. szeptember 18-án

Elkészült a biztosjelöltek meghallgatásának előzetes menetrendje, amelyről csütörtökön dönt hivatalosan az EP vezető testülete. Az egészségügyi és állatjóléti portfólió élére jelölt magyar Várhelyi Olivér várhatóan november 6-án az esti órákban vizsgázik összesen négy parlamenti szakbizottság, illetve albizottság előtt.

A Szabad Európa birtokába került a biztosjelöltek meghallgatásának forgatókönyve, amelynek tanúsága szerint a magyar Várhelyi Olivér november 6-án este 18.30 és 21.30 között vizsgázik a képviselők előtt. A jelenlegi magyar biztosnak az egészségügyi és állatjóléti posztot szánja második bizottságában Ursula von der Leyen megválasztott elnök.

Létezik ugyanakkor egy másik verzió is, amelynek értelmében az ügyvezető elnököket nem a folyamat végén, hanem rögtön az elején hallgatnák meg. A végső döntést az EP elnökéből, alelnökeiből és a pártfrakciók vezetőiből álló Elnökök Értekezlete hozza meg csütörtökön.

A jelenleg a bővítési és a szomszédságpolitikát felügyelő Várhelyit a tervek szerint összesen négy szakbizottság, illetve albizottság tagjai hallgatják meg. A környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi és a mezőgazdasági szakbizottság hivatalból, míg az egészségügyi albizottság és a belső piaci, energiai és ipari szakbizottság vendégként. Ez azt jelenti, hogy ők is tehetnek majd fel kérdéseket, de a jelölt alkalmasságának elbírálása a meghallgatást vezető két szakbizottság dolga lesz.

A biztosjelölti meghallgatások sora az első és valószínűbbnek tartott verzió szerint november 4-én délután két szocialistával, a kereskedelmi és intézmények közötti kapcsolattartásért felelős tárca élére jelölt szlovák Maroš Šefčovičcsal és a máltai Glenn Micalleffel indul, aki az ifjúsági, sport-, kulturális és a nemzedékek közötti méltányosságért felelős tagja lehet a testületnek. Rögtön utánuk az agrártárca várományosa, a luxemburgi, néppárti Christophe Hansen és a közlekedési portfolióra pályázó görög, néppárti Aposztolosz Cicikosztasz következne. Már az első nap érdekesen alakulhat, hiszen a máltai és a görög jelöltet is sokan a veszélyzónában látják.

Ehhez kapcsolódóan: Nincs bizottságbuktató hangulatban az Európai Parlament

A tervek szerint minden napra négy meghallgatás jut majd november 4. és november 8. között, kivéve szerdát, amikor öt jelöltet fognak vizsgáztatni a képviselők. A második hétre marad az öt ügyvezetőalelnök-jelölt. November 11-én a technológiai területet felügyelő finn Henna Virkkunen (EPP) és a kohéziós politikáért felelős olasz Raffaele Fitto (Európai Konzervatívok és Reformerek) vizsgázik, majd másnap a román, szocialista Roxana Mînzatu (képességek és felkészültség) és a francia, centrista-liberális Stéphane Séjourné kerül sorra, akire az iparpolitika végrehajtása vár. A meghallgatásokat az észt liberális Kaja Kallas, a következő kül- és biztonságpolitikai főképviselő zárja november 12-én délután.

A parlament eljárási szabályai szerint az illetékes szakbizottságok rögtön a meghallgatás után elkészítik a szóbeli vizsga értékelésének tervezetét, és ajánlással fordulnak a parlamenti vezetőséghez. A képviselőknek két kérdésre kell megfelelniük. Egy: a jelölt alkalmas-e arra, hogy biztos legyen, kettő: szakmailag alkalmas-e a javasolt poszt betöltésére.

A tervek szerint az Elnökök Értekezlete november 19-én tárgyalja a meghallgatások eredményét, és november 21-én jelentheti be a procedúra lezárását. Az EP a november 25-i héten kezdődő plenáris ülésén (várhatóan november 26-án) tart végszavazást a teljes bizottságról, amelynek megalakulásához a szavazatukat leadó képviselők egyszerű többségének támogatása kell. Ha minden a terv szerint halad, december 1-jén megalakulhat az új Európai Bizottság.

Ehhez kapcsolódóan: Első fokon veszített a magyar állammal szemben a Brüsszelben kirúgott nagykövet