Nyolcvan ország támogatta Ukrajna területi integritását a svájci békecsúcson

A csúcstalálkozóval az volt a célja Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy minél több országot állítson Ukrajna ügye mögé, különösen a déli féltekéről, és ne engedje lankadni a világ figyelmét

Nyolcvan ország szorgalmazta, hogy Ukrajna területi integritása legyen az orosz háborút lezáró békemegállapodás alapja abban a közleményben, amelyet egy svájci üdülőhelyen adtak ki találkozójuk második, egyben utolsó napján.

Oroszország hiányzása az ukrán kezdeményezésű globális békecsúcsról eloszlatta a reményeket egy nagyobb áttörésre, akárcsak Kína távolmaradása.

A résztvevők közül India, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nem írta alá a nukleáris biztonságra, az élelmezésbiztonságra és a fogolycserére összpontosító záródokumentumot.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnában tombolnak a harcok, a svájci elnök szerint „nem propaganda” a békecsúcs

A zárónyilatkozat szerint az ENSZ Alapokmánya, valamint „a területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartása (…) szolgálhat és szolgál is egy átfogó, igazságos és tartós béke megteremtésének alapjául Ukrajnában”.

„Hisszük, hogy a béke eléréséhez minden fél bevonására szükség van, és párbeszédére” – áll a közleményben.

Viola Amherd svájci elnök, az esemény házigazdája a záró sajtótájékoztatón azt mondta: maga a tény, hogy a résztvevők „nagy többsége” egyetértett a záródokumentummal, „mutatja, hogy mit képes elérni a diplomácia”.

A csúcstalálkozó előestéjén Vlagyimir Putyin orosz elnök szigorú feltételeket szabott a tűzszünethez, egyebek mellett azt, hogy Ukrajna adja át az irányítást négy területe felett nemcsak az orosz erők által megszállt, hanem az ukránok által ellenőrzött régiókban is – a követeléseket Kijev és nyugati támogatói haladéktalanul elutasították.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin fegyverszünetet ígér, Kijev nem tartja tárgyalási alapnak a feltételeit

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a konferencia jogosan viselte az Út a békéhez nevet, mert egy ilyen célt nem lehet egyetlen lépésben elérni.

„Ez nem béketárgyalás volt, mert Putyin nem gondolja komolyan, hogy befejezi a háborút. Ragaszkodik a kapitulációhoz. Ragaszkodik az ukrán területek átengedéséhez – még olyan területekéhez is, amelyek ma nem állnak a megszállása alatt – mondta. – Ragaszkodik Ukrajna lefegyverzéséhez, hogy sebezhetővé tegye egy jövőbeli agresszióval szemben. Egyetlen ország sem fogadná el ezeket a felháborító feltételeket.”

Omladozó épületben küzdenek a katonák életéért az ukrán orvosok