Nyolcvan éve történt a jászvásári pogrom

Tömeges letartóztatás Jászvásáron 1941-ben

A romániai zsidó lakosság száma a háború előtti nyolcszázerről kevesebb mint tízezerre esett. A romániai holokauszt egyik jelentős eseménye, a jászvásári pogrom nyolcvan évvel ezelőtt történt. Tizenötezer embert öltek meg. Az utolsó túlélő idén januárban halt meg.

A Conducator 1941-ben

A kelet-romániai jászvásári (román nevén Iași) pogrom során 15 ezer zsidót öltek meg. Románia akkori vezetője, Ion Antonescu, a Conducator, vagyis Vezető adta ki a parancsot Jászvásár zsidóktól való „megtisztítására” 1941. június 27-én, telefonon.

Románia ekkor hadban állt a Szovjetunióval, és a román háborús propaganda azt terjesztette a zsidókról, hogy a szovjeteknek segítenek, illetve maguk is lövik a románokat.

Több mint harmincezer zsidó élt Jászvásáron a háború előtt. A mai Románia területén több mint nyolcszázezer.

Jászvásár, 1941

Sok embert a nyílt utcán gyilkoltak meg. A pogromban a csendőrség mellett hivatalnokok és felhergelt polgárok is részt vettek. Június 28–29-én tombolt a leghevesebben a pogrom.

Jászvásár, 1941

Nagyjából négyezer embert gyilkoltak meg az utcán, a rendőrségen vagy otthonukban.

Halálvonat Jászvásárnál, 1941

Több ezer főt letartóztattak, és halálvonatokba kényszerítették őket, amelyek addig vitték a bezsúfolt embereket, amíg éhen vagy szomjan nem haltak. Aki szökni próbált, azt agyonlőtték.

Iancu Țucărman

A jászvárosi pogrom utolsó túlélője idén januárban halt meg, ez a kép még 2014-ben készült róla.

Jászvásár, 1941

A halottakat az utcán hagyták. Üzleteiket, lakásaikat kifosztották.

Egy, a romániai holokausztról nemrég készült felmérésben a válaszadók mindössze három százaléka említette meg a pogromokat, és csak négy százalékuk tudott a Szovjetunióba történt deportálásokról. A válaszadók egynegyede szerint a romániai holokauszt csak abból állt, hogy a zsidókat a németországi koncentrációs táborokba küldték.

Ion Antonescu és Adolf Hitler 1943-ban

72 százalék szerint a romániai holokausztért a náci Németország volt a felelős, bár 57 százalék elismerte Antonescu felelősségét is.

Jászvásár, 2021. június 29.

A népirtás miatt a romániai zsidó lakosság száma a háború előtti nyolcszázezerről kevesebb mint tízezerre esett. A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el Antonescu kormányának szerepét a romániai holokausztban, korábban kizárólag Magyarország felelősségét hangsúlyozták.

Jászvásár, 2021. június 29.

Ehhez kapcsolódóan: Antiszemita incidensek: Románia szerepe a holokausztban