Nyomozás: jogi zűrökbe keveredett a Putyin-palota olasz tervezője

Az orosz elnökhöz köthető pazar ingatlan tervezése miatt Putyin építészeként ismert olasz üzletember, Lanfranco Cirillo részt vett Putyin egy másik szabadidős ingatlanának felújításában is. E projekt ügyében több millió dolláros adóvizsgálat indult – állapította meg a Szabad Európa oknyomozása.

Több mint egy évtizede Putyin építészeként ismerik Lanfranco Cirillo olasz üzletembert annak köszönhetően, hogy egy olyan titokzatos és pazar ingatlan tervezője volt az orosz fekete-tengeri üdülővárosban, Gelendzsikben, amely minden valószínűség szerint Putyin elnöknek készült.

A Szabad Európa orosz oknyomozó egysége, a Szisztema megállapította, hogy Cirillo – akinek vagyonát az olasz adóhatóságok 2022-ben vizsgálat alá vetették – kapcsolatban áll egy olyan céggel is, amelynek köze van Putyin másik luxusrezidenciájának építéséhez az oroszok által megszállt ukrán Krím félszigeten. A céggel szemben jelenleg több millió dolláros orosz adókövetelés áll fenn a projekttel kapcsolatban.

A Cirillóhoz köthető Sztar-Jug céggel szembeni adókövetelés két szabadidős ingatlan felújítását és összevonását érinti. Ezeket korábban Mihail Gorbacsov, illetve Leonyid Brezsnyev szovjet vezető használta.

A céget több mint ötszázmillió rubel (5,4 millió dollár) értékű adócsalással gyanúsítják. A gyanú szerint akkor halmozta fel, amikor vállalkozóként dolgozott a birtokon, amely az orosz állami tévé szerint az elnök vendégeit kiszolgáló nyaralók mellett egy helikopterleszállóhelyet és egy jachtkikötőt is magában foglal.

Míg a 65 éves Cirillo harmadik félként szerepel az eljárásban, a Szisztema jogi és egyéb nyílt forráskódú iratok vizsgálatával végzett elemzése szoros kapcsolatot mutatott ki az üzletember és a Sztar-Jug között, amellyel szemben az állami tulajdonú Szpecsztroj építőipari cégnek is hatvanmillió dolláros követelése van – ők építették a Putyin-palotát.

Ám Cirillo vagyona Oroszországban – ahová visszatért, miután az olasz hatóságok csempészettel, hamisítással és adóelkerüléssel vádolták – szépen gyarapodott.

A hónap elején a nagy orosz állami bank, a Sberbank bejelentette, hogy a héten hitelkihelyezésért felelős alelnökévé nevezte ki Cirillót, aki tíz évvel ezelőtt személyesen Putyintól kapott orosz állampolgárságot. A Sberbank vezérigazgatója, Herman Gref üdvözölte őt a csapatban, és dicsérte kiváló stílusérzékét.

Dácsagondok

2019 nyarán Putyin a szokásosnál tovább maradt a Krímben – derült ki az orosz állami televízió tudósításából az Oroszország által 2014-ben elfoglalt ukrán félszigetről. Az orosz elnök elégedett volt a 6-os és a 8-as dácsa egyetlen elnöki rezidenciába ötvözésével Oliva faluban, Forosz üdülőváros közelében.

A terület hatalmas újjáépítésen esett át, amelyet az a Szpecsztroj felügyelt, amely a Putyin-palota mellett az orosz védelmi minisztérium és a Roszkoszmosz néven ismert állami űrügynökség létesítményeit is építette.

Ez a pazar épületegyüttes a Fekete-tenger déli részén lévő Gelendzsik-öbölben Putyin-palota néven ismert

A felújítás kivitelezőjének a Cirillóhoz köthető Sztar-Jug céget választották, és olyan javításokkal bízták meg, mint a bútorok, ezüstáruk, fürdőszobai berendezések és más dizájnelemek kiválasztása, valamint a tereprendezés, sőt a válogatás a különböző márványfajták között.

Ám míg az állami televízió arról számolt be, hogy Putyin elégedett a felújítással, az adóhatóság röviddel az orosz elnök félszigeti látogatása után razziát tartott a Sztar-Jugnál a 2016–19-es időszakra kiterjedő ellenőrzés keretében. A cég akkor állami dácsák újjáépítésében vett részt a Krímben.

Az adóhatóság arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat pénzeszközöket térített el, és 743 millió rubel (8,4 millió dollár) elmaradt adó és bírság megfizetésére kötelezte. A Sztar-Jug vitatta az ellenőrök megállapításait, és megpróbálta bíróság előtt megtámadni. Az ügy jelenleg az orosz legfelsőbb bíróságnál van, miután egy alsóbb fokú bíróság az adóellenőröknek adott igazat.

Cirillo harmadik félként szerepel az eljárásban, és egyetlen tárgyaláson sem jelent meg, de több bizonyíték is arra mutat, hogy szorosan kötődik a Sztar-Jughoz.

Cirillót a bírósági dokumentumok egy Moszkva melletti raktár tulajdonosaként említik, ahová Putyin krími rezidenciájának tereprendezéséhez szállították az anyagokat. Ezenkívül a Sztar-Jug alapítója és menedzserei korábban Cirillónak dolgoztak, két cége pedig különböző projektekben vett részt Olivában, abban a krími faluban, ahol Putyin rezidenciája található, és ezek egyikénél a Sztar-Juggal szerződtek.

A Getcontact, a telefonszámokat a felhasználók mobiltelefonjában elmentett nevekkel összekapcsoló alkalmazás azt mutatja, hogy Cirillo számát Lanfranco Star Yug néven mentették el. Cirillo 2017-ben helikoptert vásárolt a Sztar-Jugtól – ugyanolyan márkájút, mint amilyet az olasz hatóságok egy 2022-es razzia során lefoglaltak az egyik villájából.

A helikopterért harmincmillió rubelt (520 ezer dollárt) fizetett, míg a Sztar-Jug két évvel korábban 105 millió rubelért (1,6 millió dollárért) vásárolta – derül ki az orosz bírósági jegyzőkönyvekből. A cég 2020 óta csődeljárás alatt áll, nagyjából azóta, hogy az adóellenőrzés elkezdődött. A Sztar-Jug csődgondnoka megtámadta a helikoptereladást.

A Szpecsztroj-egységnek még át kell vennie az ingatlanon a Sztar-Jug által végzett munkát. A bírósági jegyzőkönyvek szerint hatvanmillió dollárt akar behajtani a vállalkozótól.

Ez rossz hír lehet Cirillónak, akin követelhetik a Sztar-Jug adósságait.

A műholdfelvételen Putyin krími rezidenciájának területe látható 2018-ban, a felújítás befejezése előtt

„A háború járulékos áldozata”

A Sztar-Jug-per csak egyike annak a számos nehézségnek, amelyekkel Cirillo az elmúlt években szembesült az orosz hatóságoknál.

2018 őszén az orosz jegybank visszavonta a Szojuznij Bank engedélyét. Ennek tulajdonosa Cirillo volt, közösen Tatyána Kuznyecovával, az Orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat egyik tisztjének feleségével. A férj megbízatása Putyin és az elnöki ingatlanok őrzésére terjed ki. Kuznyecova társtulajdonosa volt a Putyin-palotát kezelő cégnek is.

2021-ben az orosz adóhatóság bezáratta Cirillo építészeti irodáját a címére vonatkozó pontatlan információkra hivatkozva. Ekkor azt mondta a Meduzának: nem állt messze attól, hogy megszakítsa kapcsolatait Oroszországgal, és Dubajban telepedjen le, de a büntetőeljárást követően visszatért Oroszországba, és tagad minden jogsértést.

„Az ukrajnai háború járulékos áldozata vagyok – üldöznek, mert Putyin építészeként ismernek” – mondta 2023 decemberében a The Times brit lapnak adott interjújában.

A Sberbanknál Cirillo most egy tízmilliárd dollár felett rendelkező, 36 ezer alkalmazottat foglalkoztató részleget fog felügyelni.

„137 projektünk van Oroszországban, Indiában és Kínában. Villákat és szállodákat építünk a Fekete-tengeren, egy üdülőhelyet Szibériában, a mongol határ közelében” – mondta Cirillo a Corriere della Sera című olasz lapnak, amely telefonon érte el, miközben az oroszok által megszállt Krím félszigeten nyaralt.

A Szisztema valamivel több mint egy héttel az interjú után ugyancsak a Krímben érte utol Cirillót, aki azt mondta, hogy éppen vezet, de kész egy rövid telefonos interjúra, azonban amint a Sberbank került szóba, a kapcsolat megszakadt.

Még aznap este Cirillo angolul válaszolt Messengeren. Orosznak nevezte magát, és bírálta az olasz hatóságokat. Azt állította, hogy azért üldözik, mert „a leghíresebb orosznak” dolgozik.

Azt mondta, hogy „sok évvel ezelőtt” csak egy „kávé melletti beszélgetésen” keresztezte egymást az útjuk a Sztar-Juggal, és általános kérdésekről volt szó. A Sztar-Jugot érintő összes többi eseményhez nincs köze – tette hozzá.

Cirillo a Sberbanknál betöltött új állásáról azt írta, hogy azért dolgozik ott, „mert profi vagyok, és ismerem a szakmámat. Nincs itt semmi más.”

A Sberbank a cikk közzétételéig nem válaszolt a megjegyzéskérésre.

Írta Szergej Titov, a Szabad Európa (RFE/RL) orosz szolgálatának oknyomozó egysége, a Szisztema újságírója. Szerkesztette Carl Schreck.