Olyan, mint az orosz rulett: idős emberek élnek egykori életük romjain Ukrajna keleti részén

A 77 éves Viktor Grozdov megrongálódott háza fürdőszobájában ül június 28-án a kelet-ukrajnai Avdijivka városában. A fürdőszoba a menedéke, amikor a tüzérségi lövedékek záporoznak - ez naponta akár 30-szor is megtörténik. 

Annak ellenére, hogy a városban már nincsenek épen maradt épületek vagy működő közművek, Avdijivkában még mindig 1719-an laknak. Körülbelül 60 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb ember.


 

Viktor Grozdov egyike azoknak a lakosoknak, akik úgy döntöttek, hogy maradnak. Az AFP fotósa egy bombakráter alján fekve talált rá, amelyből egyedül nem tudott kimászni. Gyenge látása miatt esett bele, amikor a táskájából kiborult élelmiszert próbálta összegyűjteni.




 

Az idős ember egy ablakok nélküli, romos lakásban él. "A lelkem itt van otthon, nem próbálok elmenni. Nyugodt vagyok" - mondja Viktor Grozdov.

Mivel nincs áram és víz, Grozdov egy kempingkályha és az önkéntesek által biztosított élelmiszer segítségével próbál túlélni. Nem hajlandó elhagyni otthonát és a várost, ahol felesége és fia nyugszik.

Grozdov szomszédja, a 63 éves Vitalij Zemin a pincében él a feleségével. Ideje nagy részét fából készült figurák faragásával tölti, fejlámpa fénye mellett.

"Elvonja a figyelmemet arról, ami máskülönben állandóan foglalkoztatna, a háborúról" - mondta Zemin.

Egy idős nő és kutyája egy pincében, ahol élnek.

A helyi lakosok egy önkéntesek által működtetett menedékhely mellett gyülekeznek, ahol ételt és forró italt kapnak. Itt internetezhetnek, tévézhetnek és feltölthetik készülékeiket. Víz azonban itt sincs.

A nehézségek ellenére Grozdov nem hajlandó elhagyni az otthonát. "Bármi történjék is, most már nem megyek sehova" - mondja.

A kelet-ukrajnai Avdijivkában az idős emberek az állandó életveszély ellenére nem hagyják el az otthonukat. A városban maradt emberek csaknem 60 százaléka idős.