Orbán Viktor szerint ha Ukrajna nyer, ismét „keletről jött szláv katonák” állomásozhatnak Magyarországon

Orbán Viktor a Millenáris színpadán

Orbán Viktor szerint az Európai Unió győzelmi tervet szerkesztett Oroszország ellen, amelynek értelmében – ha megvalósul – nemsokára ismét „keletről jött szláv katonák állomásozhatnak Magyarországon”. Magyar Pétert Kun Bélához és Kádár Jánoshoz hasonlította beszédében.

Már szerda reggel hétkor folytak a Millenárison a Fidesz 1956-os megemlékezésének próbái – erről egy, a park mellett lakó olvasónk számolt be. Orbán Viktor a program szerint tizenegy órakor mondott beszédet, fél tízkor már komoly tömeg próbált bejutni a Millenáris területére, de csak ellenőrzés után tehették meg, így elhúzódott a beléptetés. Az érdeklődők ezért a Fény utcában okoztak torlódást, miközben a vidékről felbuszoztatott híveket szállító járműveknek közöttük kellett volna átaraszolniuk.

Ez okozott időnként némi feszültséget, több sofőr folyamatosan nyomta a dudát, és időnként a biztonsági őrök sem a legudvariasabb hangon próbálták a járdára terelni az embereket. A park bejáratánál néhány elégedetlen zászlóárus álldogált: nem nagyon fogyott a portéka. Persze egy kis műanyag zászlóért kétezer forint nem is olcsó, igaz, az ár egy pillanat alatt lement 1500-ra, ha szükséges volt.

Tisza-fricska

A körút felől érkezőknek át kellett esniük egy fricskán: a Tisza Párt több sátrat is felállított a járdán, így kénytelenek voltak közöttük átsétálni, sőt útba kellett ejteniük egy Orosz Szuverenitásvédelmi Hivatal feliratú standot is. A karszalaggal rendelkezőket a Lövőház utca felől egy különbejáraton engedték be a színpad elé. A sor itt is hamar hosszúra nyúlt, aminek leginkább a nyitva tartó vendéglátósok örültek, hiszen sokan dobták fel egy sörrel és/vagy pálinkával a várakozás unalmát.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor 2022-ben: A Nyugat árulása miatt bukott el az ’56-os forradalom

Orbán Viktor néhány perc késéssel lépett a pódiumra. Először az árvízről beszélt. Mint mondta, a szeptemberi árvíz máshol 24 halálos áldozatot követelt, az okozott ár meghaladta a tízmilliárd eurót, de idehaza egyetlen embert sem veszítettünk, és a károk is minimálisak voltak. Azt megint nem említette, hogy 2013 óta rengeteg árvízvédelmi létesítmény épült uniós forrásból.

Majd arról beszélt: a magyarok a bajban mindig összefognak, ha nem így lenne, idegen urak uralkodnának rajtunk. 1956-ot sorscsapások előzték meg: az év januárjában földrengés, márciusban jeges ár sújtotta az országot, többen meghaltak, októberben a Duna után a történelem is kilépett a medréből. De ilyenkor születnek a hősök az egyszerű emberekből: 1956 őszén azért lépett ki medréből a történelem, mert a magyar nem tűrhette a szovjet birodalmi elnyomást.

Megbéklyózva, megnyomorítva

A magyarokat még egyetlen megszállónak sem sikerült megtörnie, a szovjet elnyomás viszont megbéklyózott és megnyomorított minket. A forradalom leverése után bábkormányt ültettek a magyarok nyakába, soraiban kollaboráns magyarokkal; az volt a dolguk, hogy kiszolgálják a birodalmat. A birodalmak azt szeretik, ha a kollaboránsok úgy hívják be őket az országba. Orbán szerint 1956-ban a világtörténelem legfényesebb szabadságharcát csináltuk meg, ezt a leckét még a szovjetek is megértették, a forradalom után visszább fogták az agarakat.

A Millenáris közönsége

Ezután jött az aktuálpolitikai rész. A miniszterelnök szerint most nem a vizet, hanem a történelmet kell a medrében tartani, mert a szomszédban harmadik éve háború van, az európai gazdaság is tüdőlövést kapott. Számolatlanul küldik a pénzt Ukrajnába, az árak az egekben, az európai vállalatok szenvednek. Egyre nő az esély, hogy a háború eszkalálódik, hetven éve nem voltunk ilyen közel a világháborúhoz. Az európai vezetők reménytelen háborúba vezették a Nyugatot, ez a Nyugat háborúja Oroszország ellen.

Kinek a győzelmi terve?

Az EU ki akarja terjeszteni a háborút, felvenni Ukrajnát a NATO-ba, és orosz területre helyezni át a harcokat. (Azt nem mondta, hogy ez nem az Európai Unió, hanem Volodimir Zelenszkij győzelmi terve, amelyre egyáltalán nem mondtak igent az uniós vezetők.) Ukrajna vállalta, hogy cserébe megvédi Európát, Orbán szerint ez azt jelenti, hogy „keletről jött szláv katonák állomásozhatnak Magyarországon”.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor 2023-ban: Brüsszel rosszul sikerült kortárs paródia

Orbán szerint politikai ellenfeleink azt akarják, hogy ez történjen, de ők 1956-ból tanulva nem akarnak mások háborújában részt venni. Azt mondta: „Brüsszelben bejelentették, hogy megszabadulnak a magyar nemzeti kormánytól, és bábkormányt csinálnak. (…) Már megvan a párt, amit a nyakunkba akarnak ültetni, és megvan az ember is rá. (…) Attól még nem lesz hazafi az ember 2024-ben, ha lyukat vág egy zászló közepébe, nem a ruha teszi a szabadságharcot, hanem a tettek, azok pedig magukért beszélnek.”

A kormányfő szerint „politikai ellenfeleink számára 1956 tanulsága az, hogy harcolni kell Ukrajnáért, sőt Ukrajnában, de nekünk 1956 tanulsága az, hogy csak egyetlen dologért, Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolunk.”

A „brüsszeli gazda megvakarta a kutyus fejét, a többit mindenki láthatta, csak úgy áradt a szerelem” – folytatta Orbán, aki szerint a történet vége mindig az, hogy „lehet elhúzni a csíkot: Kun Béláék Bécsbe, Rákoséiék Moszkvába, a mostaniak meg Brüsszelbe”. Mert „nem törnek át, újra meg fogjuk csinálni” – fejezte be önmagához képest szokatlanul rövid beszédét.