Orbán Viktornál járt Budapesten az Európai Tanács új elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja António Costát, az Európai Tanács (ET) december 1-jén hivatalba lépő új elnökét a Karmelita kolostorban 2024. október 1-jén

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta António Costát. A megbeszélésen a magyar uniós elnökség programjáról, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács megválasztott, december elsején hivatalba lépő elnökének célkitűzéseiről volt szó – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a portugál politikus várhatóan még idén minden uniós tagállamba ellátogat, e tárgyalássorozat legelső állomása Budapest.

Orbán Viktor jó kapcsolatokat ápol a 63 éves António Costával. Ahogy a 24.hu megírta, együtt nézték Budapesten a tavalyi Európa Liga-döntőt. Costának emiatt magyarázkodnia is kellett, mert állami géppel érkezett nem hivatalos útjára, ami felháborította a portugál közvéleményt. Tavaly novemberig Portugália miniszterelnöke volt, és a kabinetfőnökét érintő korrupciós botrány miatt kényszerült lemondani.

A magyar miniszterelnök az európai parlamenti választások után, az uniós csúcstisztségeket betöltők megválasztása előtt többször beszélt arról, hogy míg Ursula von der Leyen újbóli megválasztását az Európai Bizottság élére nem támogatja, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének jelölt észt liberális Kaja Kallas esetében tartózkodni fog a szavazáson, az Európai Tanács vezetésére jelölt, portugál szocialista António Costa kinevezését megszavazza, ahogy meg is történt június 27-én.

Ehhez kapcsolódóan: Erős, harcias, nem kalandvágyó – ismerje meg az EU és a NATO új vezetését