Óriási veszteségek Libanonban, újabb kölcsönös légicsapások Izrael és a Hezbollah között

Füst gomolyog Dél-Libanonban az izraeli légicsapások után

Az izraeli hadsereg keddre virradóra a Hezbollah síita terrorszervezet többtucatnyi újabb célpontjára mért légicsapást Libanonban, miután előző nap közel ötszáz ember esett áldozatául a támadásainak.

A Hezbollah arról számolt be, hogy több izraeli katonai célpontot is rakétákkal lőttek éjszaka, egyebek mellett a megiddói légi bázist és egy robbanóanyaggyárat a határtól mintegy hatvan kilométerre.

A zsidó állam közlése szerint csapást mértek a terrorszervezet egyik sejtjére és több más célpontjára a szomszédos ország déli részén.

Előző nap a jeruzsálemi vezetés bejelentette, hogy az Északi nyilak nevű hadművelet keretében összesen mintegy 1600 terroristacélpontot támadtak Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben, számos fegyverest likvidáltak.

Az izraeli hadsereg előre figyelmeztette az érintett területek lakóit, hogy hagyják el az otthonukat, több mint nyolcvanezer telefonhívást indítottak ennek érdekében.

A libanoni egészségügyi minisztérium hétfő este közölte, hogy a légicsapások 492 ember, köztük 35 gyermek és 58 nő halálát okozták, és 1645 embert sebesítettek meg. Libanonban mintegy kilencven ideiglenes menedékhelyet alakítottak ki iskolákban és máshol, amelyek több mint 26 ezer ember befogadására alkalmasak.

Izrael az utóbbi időben a jelek szerint a déli Gázai övezetben lassan egy éve zajló háború után az északi frontra, a Hezbollah jelentette fenyegetésre kezdi áthelyezni a hangsúlyt. A légicsapásokat a Libanon keleti részén fekvő Bekaa-völgyre is kiterjesztették, ahol a Hezbollah régóta jelen van. A terrorszervezet 1982-as megalapítása is itt történt az iráni Forradalmi Gárda segítségével.

A fegyveres csoport vasárnap nagyszabású rakétazáport zúdított Izraelre, mintegy százötven lövedéket azonosítottak. Ez megtorlás volt az egyik parancsnokuk és többtucatnyi más fegyveresük halálával járó korábbi izraeli támadásra.

Ehhez kapcsolódóan: Állítólag az izraeli titkosszolgálat hozta létre a robbanó csipogók magyar közvetítőcégét

Az egyre fokozódó csapások és ellencsapások szakértők szerint felvetik az eszkaláció, vagyis egy totális háború kitörésének kockázatát a Közel-Keleten, miközben még a gázai konfliktus sem ért véget.

A Hezbollah már a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi, mintegy ezerkétszáz emberéletet követelő merényletsorozata utáni napon lőni kezdte Izraelt, lefoglalva az ország biztonsági erőinek egy részét. Azóta nagyjából folyamatosak a különböző intenzitású kölcsönös támadások.

Izrael fontos célja a Hezbollah visszaszorítása a határ térségéből, hogy állampolgárai visszatérhessenek az otthonukba, ahonnan el kellett menekülniük. A síita milícia leszögezte, hogy addig nem hagy fel a támadásokkal, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

Libanon szerint csaknem 500 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.