Orosz „békefenntartók” Kazahsztánban: egy hete tartanak a tüntetések

Your browser doesn’t support HTML5

Míg egy évvel ezelőtt az ostrom alatt álló Capitolium képe, addig az elmúlt napokban a kazah tüntetőkről készült felvételek járták be a világot. A nemzetközi válság mellett ezen a héten örömrajzolókkal találkoztunk és egy brit offshore-lovag magyar „pártfogoltjáról” is beszélgettünk. Multimédiás összefoglaló.

Indulatosan kezdődött az év a harminc éve független, közép-ázsiai Kazahsztánban. Sok kazahban már korábban is forrtak az indulatok a korrupció mértéke, a munkanélküliség és az alacsony bérek miatt. Az energiaárak meredek emelkedése volt az utolsó csepp a pohárban. Január 6-án este a kazah elnök hívására megérkeztek az orosz „békefenntartó” csapatok Almatiba, ahol automata fegyverekkel a tömegbe lőttek ismeretlen katonák.

Your browser doesn’t support HTML5

Mi vezetett a kazah válsághoz?

Országszerte tüntetések robbantak ki Kazahsztánban január elején

2021. január 6-án korábban elképzelhetetlen felvételek járták be a világot: egy erőszakos tömeg betört a washingtoni Capitolium épületébe. A zavargások azután törtek ki, hogy Trump többször választási csalást emlegetett, és arra biztatta híveit, hogy „vegyék vissza az országot”. Évfordulós beszédében Joe Biden Donald Trump volt amerikai elnököt hibáztatta az eseményekért.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy éve volt a Capitolium ostroma; mi történt azóta?

Január 4-e a Braille-írás világnapja. Magyarországon csaknem 33 ezer vak ember él, a francia Louise Braille által kifejlesztett pontírást a vakok körülbelül tíz százaléka ismeri.

Örömrajzolás és jótékonyság: ez történik akkor, amikor összeáll két olyan szervezet, mint a Hetirajz és a Budapest Bike Maffia. Hetirajzos grafikusokkal találkoztunk, akik egy mára már háromezer fősre duzzadt, lelkes közösség tagjai, és akik az új évre egy különleges akcióval készültek.

Your browser doesn’t support HTML5

Örömrajzolás és jótékonyság: bemutatjuk a #Hetirajzot

Rendszeres olvasóinknak már ismerős a Sztoriban – a podcast, amelyben az elkészült cikkek hátteréről, kulisszatitkairól beszélgetünk a szerzőkkel. Fazekas Pálma ezúttal Keller-Alánt Ákost kérdezte arról az angol úrról, aki nemcsak Jászai Gellért karrierjének beindításában segédkezett, de üzletfele volt Habony Árpád korábbi ügyvezetőjének is.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban – Egy brit offshore-lovag és magyar „pártfogoltja”

A nyolcvanas évek óta foglalkozott múltbéli és jelenlegi emberi jogi visszaélések dokumentálásával az a két szervezet, amelyet Oroszországban bezárattak tavaly év végén. Öt pontba szedtük, hogyan vezethettek ide az események.

Your browser doesn’t support HTML5

Hogyan számoltak le két jelentős civil szervezettel Oroszországban?

Magyarország a harmadik helyen áll Európában, ami a saját lakásban vagy házban élők arányát illeti. Románia az első – derült ki az Eurostat adataiból.

Végül pedig egy gasztronómiával kapcsolatos kihívást ajánlunk figyelmébe. Politikusaink rendszeresen posztolnak a közösségi oldalakon arról, mit készítettek a konyhában. Tippelje meg, hogy az egyes ételköltemények kinek az alkotásai lehetnek!