A mélytengeri szörnyek felrobbantották a netet

A megdöbbentő képek a kifogott mélytengeri élőlényekről ismert Insta-sztárrá tették a murmanszki halászt. A Szabad Európának mesélt különös hobbijáról.

Ő az egyik legismertebb Instagram-sztár Oroszországban, mégsem sokan ismernék fel az utcán. Márcsak azért sem, mert Roman Fedorcsov nem sokat jár-kel a szárazföldön. A veterán tengerész jelenleg is egy három hónapig tartó expedíción szeli a Barents-tenger hullámait. A Szabad Európának mesélt a munkájáról és különös hobbijáról.

Fedorcsov és legénysége rákászással foglalkozik: garnélarákokat halásznak vonóhálóval. Csakhogy sokszor más is a hálójukba akad. Olyan különleges, a legijesztőbb horrorfilmek szereplőit idéző tengeri élőlények, amelyek egyből felrobbantották a netet, ahogy Fedorcsov feltette a róluk készült képeket.

Egy viperahal. A ragadozó sarlószerű fogai a feje köré görbülnek, ha csukva van a szája.

A mélyfekete horgászhal a sötétben rejtőzve várja áldozatát, amit izzó "csalijával" babonáz meg.

Egy döbbentnek tűnő tengeri kökörcsin.

Fedorcsov azt mondta a Szabad Európának, hogy 2016 decemberében robbant fel az Instagram fiókja, miután egy murmanszki újságban megjelentek a fotói. Azóta 620 ezer követője lett. Boldog, hogy követőivel megoszthatja szenvedélyét: a mélytengeri élőlények felfedezését.

Egy fiatal koboldcápa. Ez a cápafaj akár 4 méter hosszúra is megnőhet. Támadáskor előreugrik állkapcsa.

A tengerész hatórás műszakban dolgozik a vízen. Szabadidejét használja ki arra, hogy lefotózza furábbnál furább kapásaikat.

A farkashal egymás mögött több sorban elhelyezkedő, félelmetes fogairól híres, amelyekkel kagylókat, rákokat ropogtat el jóízűen.

A férfi követőivel minden tudnivalót megoszt nemcsak az általa lefotózott fura tengeri élőlényekről, de például arról is, hogy mikre kell odafigyelni, ha finom garnélarákot akarunk venni.

A tengeri pókok akár hét kilométert is meg tudnak tenni a tenger mélyén.

Egy medúzafej, több száz apró végtaggal. Fedorcsov azt mondja, olyan, mint egy élő kígyó: állandóan vonaglik.

A malacosteus a vízfelszín alatt 500 méterrel él. Világítószerve vörösen és zölden izzik. Alsó állkapcsának nincs "padlója", ezért szája egérfogó gyorsaságával tud összecsapódni.

Fedorcsov azt mondja, a legénység többi tagjával együtt mindig minden ezekhez hasonló tengeri élőlényt visszadobnak a tengerbe, de azt elismeri, hogy a nagy nyomásváltozást - ahogy a tengerfenékről a vízfelszín fölé kerülnek, majd vissza - valószínűleg nem élik túl.

A fodros cápák az angolnákhoz hasonló, hullámzó mozgással haladnak a vízben, és főleg tintahalakat fogyasztanak, rengeteg, háromszög alakú fogukkal.

2017-ben a közösségi médiát használta Fedorcsov arra, hogy megtalálja azokat, akik videóra vették, ahogy egy cápát kínoznak meg az Egyesült Államok partjainál. "Azért horgászunk, hogy élelmet szerezzünk magunknak, nem a hecc kedvéért. Ezért úgy döntöttem, hogy megosztom ezt a videót, hogy megtalálhassuk ezeket a beteg embereket" - mondta. Később három floridai férfit azonosítottak, akiket súlyos állatkínzással vádoltak meg.

Egy másik orosz vonóhálós halászhajó, valahol az Északi-tengeren.

Fedorcsov azt mondja, a képein mindig a szokatlant akarja bemutatni, ezért tűnhet az élete izgalmasnak. Néhány fotója viszont kemény és veszélyes munkájába is bepillantást enged.

A legénység hálót húz.

Az orosz amatőrfotós és veterán tengerész azt mondja, az Insta-hírnév miatt nem változott meg az élete, és még mindig keményen meg kell dolgoznia a mindennapi kenyérért. Sokszor több hónapig távol feleségétől és fiától.

Farkashalak.

"Nem húzok hasznot az ismertségből. Azt sem tudják az emberek, hogy nézek ki. Ez csak hobbi. Szeretem megosztani a mélytengeri élőlényekről készült fotóimat másokkal," vallja magáról.