Orosz olaj, üres ajándékdobozok, a Specialista – a hét fotói és videói

Your browser doesn’t support HTML5

Ezen a héten Egyszerűen című videósorozatunkban az orosz olaj és Európa kapcsolatát foglaltuk össze és az ukrajnai háború legsötétebb oldalát is megismerhettük egy videóból. Eközben Budapest egyik kerületében szívtelen karácsonyi "meglepetést" szántak egyesek a rászoruló gyerekeknek.

Oroszország a világ második legnagyobb kőolajexportőre volt 2021-ben. Csak olajból Európa napi 4,5 millió hordónyit importált, így ez jelentős tétellé vált az ország költségvetésében a bevételi oldalon. Erre az érzékeny pontra célzott az Európai Bizottság a büntetőintézkedések egy részével.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: Hogyan korlátozza Oroszország olajexportját az Európai Unió?


Szerhij Mak azt állítja, hogy 25 napot töltött bezárva egy irodaépület pincéjében a dél-ukrajnai Herszonban, ahol egy orosz férfi, akit „specialistának” neveztek, megkínozta. Mak azután nyilatkozott a Szabad Európának, hogy az ukrán erők felszabadították a várost az orosz megszállás alól.

Budapest második kerületének önkormányzata évekkel ezelőtt indította el akcióját, amely arról szól, hogy karácsony közeledtével összegyűjtik a szegényebb településeken élő, nehéz sorsú gyerekek konkrét karácsonyi kívánságait, amelyeket egy internetes felületen összesítenek, a kerületiek pedig jelentkezhetnek, hogy melyik kívánságot fogadják örökbe. Idén azonban elképesztő dologgal szembesültek az önkéntesek.

Már tizedik hónapja tart az orosz–ukrán háború. A híradásokban nap mint nap látjuk a harcoló katonákat, de leginkább eszköznek, két lábon járó fegyvernek tűnnek. Pedig az egyenruha embereket, a sisak emberi arcokat takar. Ezek az arcok néznek ránk vissza a Reuters fotóiról.

Arcok az ukrajnai frontvonalból