Oroszország blokkolná az egyre terjedő VPN-szolgáltatásokat

A szabad internetért tüntetnek Moszkvában 2019. március 10-én

Oroszország kommunikációs hatósága azt tervezi, hogy 2024. március 1-jétől blokkolja a virtuális magánhálózatokat (VPN) – közölte a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik szenátora. A VPN titkosítja az internetes adatforgalmat, és egyes oldalak régiós blokkolása is megkerülhető.

Azután ugrott meg Oroszországban a VPN-szolgáltatások iránti kereslet, hogy Moszkva korlátozta a hozzáférést egyes nyugati weboldalakhoz és közösségi platformokhoz azt követően, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára az orosz haderő 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

Artem Sejkin szenátor közölte: március 1-jén lép hatályba az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor rendelete, amely blokkolja a VPN-eket.

„2024. március 1-jével lép életbe az Oroszországban betiltott oldalakhoz hozzáférést biztosító VPN-szolgáltatások blokkolására vonatkozó rendelet” – idézte Sejkin szavait a RIA állami hírügynökség.

A Reuters telefonon kereste a Roszkomnadzor sajtóosztályát, hogy kérdéseket tegyenek fel, de a megadott telefonszámon a Don’t Worry, Be Happy című Bobby McFerrin-dalt lehetett hallani, az e-mailekre pedig nem válaszoltak.

Sejkin azt mondta, hogy különösen fontos volt a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot működtető Meta Platforms (META.O) hozzáférésének blokkolása.

„Szeretném megjegyezni, hogy különösen fontos korlátozni a polgárok hozzáférését a szélsőséges szervezetnek tekintett Meta termékeihez” – tette hozzá a szenátor.

Ehhez kapcsolódóan: Exkluzív: Kína és Oroszország közös taktikája az internet ellenőrzéséről, cenzúráról