444: A külügyminisztériumnak dolgozott annak a férfinek az anyja, akit Amerikában csempészet miatt tartóztattak le

A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete a budapesti Bem téren

Azzal vádolják az Amerikában letartóztatott magyar férfit, hogy katonai Motorola rádiókat akart Oroszországba csempészni állami megrendelésre. Korábban az édesanyja vezette azt a céget, amely a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban, és az orosz belügyminisztériummal is üzletelt. Később a Motorola beszállítójából a külügyminisztérium exportfejlesztési ügynökségének moszkvai irodavezetője lett.

Ahogy arról kedden a Szabad Európa is beszámolt, San Franciscóban letartóztattak egy magyar állampolgárságú férfit, akit azzal vádolnak hogy amerikai katonai rádiókat próbált Oroszországba csempészni. Bírósági jegyzőkönyvek alapján a 444-nek sikerült beazonosítania, hogy pontosan ki is az a 46 éves Horváth Bence, akit őrizetbe vettek Amerikában.

Horváth Spanyolországban él, ahol több saját vállalkozása van, illetve volt már 2004 óta. Egy futárcég felfuttatásával, majd eladásával nagyobb vagyonra tett szert.

2023-ban feleségével közösen alapított egy hivatalosan kereskedelemmel foglalkozó céget, amelyet az egyik dubaji szabadkereskedelmi zónában jelentettek be. A nyomozati iratok szerint előfordult, hogy az amerikai rádiókat ebben a dubaji szabadkereskedelmi zónában parkoltatták, mielőtt egy szerb cég közbeiktatásával eladták volna egy orosz cégnek, és Moszkvába szállították volna. A dokumentumokból az is kiderül, hogy a Motorola bizonyos termékeiről van szó.

Az iratokban hivatkoznak Horváth egy rokonára is, aki annak az orosz cégnek a tulajdonosa, amely szintén a rádiók leszállításában vett volna részt. Az, hogy ki ez a rokon, nem derül ki.

Az viszont biztos, hogy Horváth Bence édesanyja, Horváth Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt a vezetője. A HEPA a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézménye, feladata, hogy magyar cégek külföldi terjeszkedését segítse. A szervezetnek világszerte vannak partnerirodái, a moszkvait 2019-ben nyitotta meg Szijjártó Péter Horváth Ficzere Margaritával közösen – bár az irodát, úgy tűnik, tavaly már be is zárták.

Horváth Ficzerének volt több magyar cége is, ezek közül az egyik – a 2012-ben megszűnt Budaphone Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – elektronikus híradástechnikai berendezések és alkatrészeinek nagykereskedelmével foglalkozott. Egy korabeli orosz cikk szerint a Budaphone épp a Motorola kommunikációs eszközeit exportálta Oroszországba, 1999-től a Motorola hivatalos disztribútora volt az országban. A cég egyik legfontosabb partnere az orosz belügyminisztérium volt.